Menu

Hvad er æteriske olier?

At skrælle en appelsin er en fuldstændig ufarlig ting. Derved kommer din hud i kontakt med substanser, hvis betegnelser derimod lyder farlige: eksempelvis 20.000 ppm citral. Citral er en naturlig bestanddel af appelsinskallen og indgår som duftemne i æteriske olier. Indhold af citral skal - i lighed med 25 andre substanser - i fremtiden deklareres på alle hudpleje- og kosmetikprodukter, når mængden overstiger 10 ppm (dvs. parts-pr-million, eksempelvis 10 mg pr kg).

Fine dufte fra naturen
Kan du forestille dig en massage med Lavendelolie uden den afslappende duft af blå himmel, åbne vidder og sydlig varme? Bademælk, håndcreme og ansigtsmasker uden den fine duft af roser, frugter og friske urter? Eftersom antallet af duftallergikere øges overalt er kvalitetskontrollen i forbindelse med parfumering vigtigere end nogensinde. Europaparlamentet har nu rettet opmærksomheden mod duftstoffer med et højt allergipotentiale. Gælder dette så også parfumer - dvs. duftstoffer - fra naturlige æteriske olier?

Ufarlig for alle?
1-3% af befolkningen reagerer med allergi overfor nogle duftemner. Man kan eksempelvis få problemer netop med appelsinskal eller få udslet af rengøringsmidler, cremer eller andre produkter med tilsat duft. Duftstofallergier har været tiltagende de seneste år, for det er moderne med dufte og vi mødes med et stigende antal produkter med dufttilsætninger. Naturlige kontaktflader som frugtskal og lavendelbuske i haven har altid eksisteret. De kan næppe gøres ansvarlige for det øgede antal duftallergier. Vores erfaring er også at den slags højkvalitative naturlige parfumer som findes i naturkosmetik, sædvanligvis glimrende tåles af de fleste mennesker.

Tydelig indholdsdeklaration
For at beskytte allergikere bliver det i fremtiden et krav, at 26 duftkomponenter, der er kendt for at kunne fremkalde duftstofallergi, skal deklareres på kosmetikemballagen. Indførelsen af denne deklarationspligt er besluttet af en komité i EU og skal efter en overgangsfrist på sandsynligvis 24 måneder være gennemført af alle producenter. Mange af de berørte substanser indgår også som bestanddel i velkendte og gennemprøvede æteriske olier. De bærer i den lovbestemte, såkaldte inci-deklaration udprægede kemiske betegnelser*, hvilket let kan gøre brugeren usikker. *eksempelvis eugenol fra kryddernellikeolie; geraniol i rosenolie, appelsinolie og palmeroseolie; citral i citronolie, citrongræs eller appelsinolie. Naturlig eller syntetisk? De fleste konsumenter ønsker velduftende kosmetiske produkter. Producenten kan komponere en duft bestående af isolerede syntetiske substanser, naturlige æteriske olier eller enkeltkomponenter udskilt heraf. De enkelte syntetiske substanser bærer samme kemiske betegnelser som de modsvarende naturlige "originaler" - betegnelserne i INCI-deklarationen afslører ingenting om hvor duftstofferne kommer fra. (INCI=Normenclature of Cosmetic Ingredients.)

En skadesanmeldelse per million
Interne WELEDA-statistikker viser hvor sikker parfumering med naturlige æteriske olier er: For hver million solgte forpakninger WELEDA-naturkosmetik får virksomheden maksimalt en eneste lægeindberetning om en overfølsomhedsreaktion. Interessant: helt uparfumerede produkter er lige så sikre som de med naturlige æteriske olie duftende WELEDA produkter (ansigtscremer, rensemælk og kropsolier). Dertil findes oplysninger fra allergikere som tåler naturligt parfumerede WELEDA produkter til trods for at de har lægediagnose lydende på duftstofallergi.

Dårlig håndtering
Hvor ofte allergiske reaktioner overfor et vist emne forekommer, beror på stoffets allergipotentiale, spredning, oprindelse og håndtering. Man skal tage risikoen ved duftstoffer af ukendt oprindelse alvorligt, for også ukyndig håndtering af æteriske olier kan være risikabel; Ved alt for langvarig og forkert lagring udvikles ved iltning allergifremkaldende stoffer, som i værste fald siden også kan komme i direkte berøring med huden.

Kan anvendes trods allergi
Ved mistanke om duftstofallergi tester hudlægen patienten med "the fragrancemix", en standardiseret blanding af 8 duftstoffer. Ved en given reaktion betegnes patienter som duftstofallergiker. Oftest foreligger der bare allergi overfor et enkelt emne. Dette forklarer den iagttagelse, at WELEDA-produkter for det meste tåles meget godt til og med af allergikere. Trods dette gælder grundlæggende for allergikere og mennesker med meget sensibel hud: Inden man indsmører større hudpartier med et produkt, bør man teste det med en lille smule i albuen. I denne sammenhæng tilbyder de nye forskrifter en god mulighed: Når dermatologer (hudlæger) i fremtiden tester også enkelte duftstoffer, behøver vi, takket være de udførlige indholdsdeklarationer på forpakningen, kun at afstå fra netop de produkter som indeholder de(t) komponente(er) som han eller hun ikke tåler. Vigtigt: kvalitet og mængde I WELEDA naturkosmetik foreskriver recepturen æteriske olier både for at give duft og for deres terapeutiske betydning. Anvendelse foregår yderst nøjeregnende. Kun højkvalitative olier, anvende i den rette dosering tåles af organismen, æteriske olier er nemlig højaktive substanser.

Rene og friske varer
WELEDAs mangeårige erfaring med parfumering betyder at produkterne tåles så godt. Kvalitetskontrol af råvarerne udføres også for kosmetiske produkter efter de retningslinier som gælder for tilvirkning af lægemidler. Naturkosmetikproducenter, som efterlever de strenge kvalitetskriterier, tilsætter udelukkende naturlige æteriske olier og sikrer en skånsom lagring og bearbejdning. WELEDA indkøber råvarerne separat og undersøger dem gaskromatografisk (metode til adskillelse og analyse af bestanddele i et stof) og kemisk for bedømmelse af kvalitet, renhed og friskhed. De færdige duftblandinger indeholder ingen tilsætning af syntetiske bestanddele.
Posted By

Cecilie Hollænder Madsen

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til bestilling

Opdaterer din indkøbskurv

cart-loader