logo

Indkøbskurv

indkøbskurven er tom
gå til kurven

Search

Tilmeld dig vores KlubSpiren og få alle fordelen allerede i dag!Tilmeld dig - klik her
Allerede kunde - login her

    Producenter

    Glykæmisk Index (GI)

    GI-tallet) er fundet ud fra fødevarernes umiddelbare effekt på blodsukkeret, som i høj grad er afhængig af kvaliteten af kulhydraterne i maden.
    Fødevarer med højt indhold af "hurtig omsættelige" kulhydrater f.eks. hvidt brød, har også et højere GI, da denne type kulhydrater hurtig laves om til sukkerstof og "spurter" over i blodet og giver en hurtig og voldsom stigning af blodsukkeret.

    Fedt og proteinholdige produkter har et lavt GI, og giver kun en svag og langsom stigning i blodsukkeret, da den type fødevare er meget sværere at omdanne til sukkerstoffer og dermed forsinker blodsukkerstigningen. Resultatet er et mere stabilt blodsukker, mere energi og et bedre humør :o).

    Dette er ikke en entydig tabel for hvad der er sund eller usund mad, men en tabel over hvordan maden belaster dit blodsukker, hvilket naturligvis også indirekte har betydning for dit helbred.

    Hvordan udregner man en glykæmisk værdi?
    Man giver flere personer en bestemt fødevarer, hvorefter man ved hjælp af blodprøver måler blodsukkeret. Det er gennemsnitstallet fra testpersonerne der bestemmer fødevarens GI.

    Usikkerhed om det glykæmiske tal
    De glykæmiske værdier kan svinge fra tabel til tabel, så tag dem med forbehold og brug tabellen til overordnet vejledning.
    En af grundene til at tallene kan være forskellige er, at resultatet er afhængigt af hvilket land fødevarerne kommer fra dvs. jordforhold, sol og temperatur, samt forskel på GI på umodne til modne frugter. Tallet forandre sig også i forhold til om det spises råt eller tilberedt, samt tilberedningstiden. GI tallet er også usikkert på færdigvarer, da opskrifterne jo varierer, som på feks. brød. Udover GI taler man også om GB (glykæmisk belastning) hvor der tages hensyn til hvor store portioner man normalvis indtager af fødevarerne.


    Tommelfingerregel til dit Glykæmisk Index
    Jeg er ikke vild med tabeller, men de kan retfærdiggøres hvis man bruger dem med et gran salt. De fødevarer du ikke finder her på listen, kan du selv fornemme hvor ligge henne, ved hjælp af disse få GI regler:

    Lav GI: Fødevare med fiber, fedt og proteiner:
    Fuldkornsprodukter (brød, rugbrød, ris og pasta) Olie,
    nødder, chokolade, banan, kød, fisk og æg.

    Høj GI Fødevarer med mange kulhydrater og stivelse:
    Hvidt brød, ris og pasta, kager, slik og sodavand, tørrede frugter og bær.

    Byt en fødevare ud med en anden
    Hvis du ønsker at vælge produkter med lavere GI så er her et par bud:

     - Sukker udskiftes med Sukrin eller Stevia  
     - Hvid mel udskiftes med fuldkornshvedemel
     - Dadler erstattes med abrikoser
     - Ris udskiftes med perlebyg
     - Spaghetti udskiftes med fuldkornspaghetti
     - Lasagneplader udskiftes med fuldkornslasagne

     
    Glykæmisk Indeks

    Lav glykæmisk værdi: Under 56

    Mellem glykæmisk værdi: 56 til 69

    Høj glykæmisk værdi: Over 70

    Fisk
    Kød
    Olier
    Skaldyr
    Smør
    Stevia sødemiddel
    Sukrin sukker
    Æg
    Yacon Sirup
    Xylitol (BirkeSød)
    Agave sirup
    Peanuts saltede
    Sojabønner
    Tomat
    Kirsebær
    Chokolade mørk
    Grapefrugt
    Røde linser
    Mælk sød
    Kidneybønner
    Kikærter
    Linser
    Banan, umoden
    Mælk skummet
    Soyamælk
    Abrikoser tørrede
    Kakaomælk
    Rugkerner
    Grapefrugt
    Nødder gennemsnit
    Perlebyg
    Yoghurt
    Pære
    Æbler
    Blommer
    Mælk sød
    Pasta fuldkorn
    Spagetti fuldkorn
    Svesker
    Æblejuice
    Ferskner
    Appelsiner
    Appelsin juice
    Vindruer
    Yoghurt med frugt
    Ærter
    Chokolade
    Havregryn
    Mælkechokolade
    Squash
    Kiwi
    Rugbrød
    Special K
    Ahornsirup
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    0
    3
    7
    11
    14
    15
    21
    22
    25
    25
    26
    27
    28
    28
    29
    30
    30
    30
    31
    34
    34
    35
    35
    35
    36
    38
    38
    39
    39
    40
    40
    41
    41
    42
    44
    46
    46
    47
    48
    49
    49
    49
    50
    52
    53
    54
    54
    Havreklid
    Majs
    Popcorn
    Ris brune
    Jordbær
    Müesli
    Pinto bønner
    Abrikoser friske
    Pitabrød
    Digestive kiks
    Figner tørrede
    Is
    Fuldkornsbrød
    Coca cola
    Kiks
    Rosiner
    Couscous
    Ananas
    Gulerod rå
    Croissant
    Rørsukker
    Banan moden
    55
    55
    55
    55
    56
    56
    57
    57
    59
    59
    61
    61
    62
    63
    64
    64
    65
    66
    66
    67
    68
    69
    Franskbrød
    Kartofler kogte
    Ris parboiled
    Bagel
    Spagetti hvide
    Vandmelon
    Banan
    Sukker
    Branflakes
    Pommes frites
    CocoPops
    Pasta durumhvede
    Cornflakes
    Vingummi
    Ris vilde
    Riskager
    Ris basmati
    Kartoffelmos
    Honning
    Ris hvide
    Baguette
    Taco skaller
    Kartoffel bagt
    Ris Jasmin
    Glukose
    Dadler, tørrede
    70
    70
    70
    72
    72
    72
    73
    73
    74
    75
    77
    78
    80
    80
    81
    81
    83
    85
    87
    87
    95
    97
    98
    98
    100
    103


    Et sundere valg ? uden at undvære
    Her får du lige et par af de mest almindelige produkter som ligger i den høje GI ende. Vi har udskiftet dem med næsten de samme produkter, men med et meget lavere GI = Sundere for blodsukkeret og dermed hele kroppen.

    Artikel af
    Helsevejleder Susy Grundahl - Netspiren.dk
    tilbage til oversigt

    andre artikler


     

    Vi er E-Mærket

    For din sikkerhed


    Kreditkort