Menu

Sukker & Sødestoffer


Sukker var oprindeligt et meget fint og eksklusivt krydderi der blev kaldt for "Det hvide guld". Det var dyrt og blev kun brugt i overklassens te og kaffe. Nu bruger vi sukker i en grad der er så skadelig for kroppen, at det har fået betegnelsen "Den hvide gift". Men der er kommet mange forskellige naturlige sødemidler som alternativ til sukkeret, og som ikke belaster kroppen og blodsukkeret, på samme måde. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Prioriter dit sukker
Sukker har sin berettigelse rent smagsmæssigt hvis vi bruger det med respekt, på samme måde som safran, chili og andre krydderier. Når vi bruger sukker i maden er det ikke kun for at søde, men i høj grad for at fremme smagen af de andre ingredienser. Smagen i salatdressinger og sauce smager bare bedre når det tilsættes et ganske lille bitte drys rørsukker eller ahornsirup.

Det er ikke her vi skal være hysteriske. Det er ved for meget slik og kage, og ikke mindst alle de færdigretter som gemmer på virkelig meget tilsat sukker. For eksempel indeholder 1 liter frugtyoghurt ca. 40 sukkerknald, en plade chokolade ca. 50 sukkerknald og ½ liter sodavand indeholder ca. 25 sukkerknald. Vores sukkerindtagelse her i Danmark er eksploderet. De egentlige tal for hvor meget sukker vi spiser svinger fra 20 ? 30 kilo sukker om året. Et overforbrug eller et misbrug af sukker forvolder store skader på kroppen. Uren hud, dårlige tænder, overvægt, humørsvingninger, næring til svamp og det medfører en yderlige trang til sukker. Mange lider at en slags "omvendt sukkersyge" de har for lavt blodsukker. Det kaldes meget harmløs for en "sød tand"

Kroppen har brug for sukker!
Ja hjernen har brug for glukose, men kun ca. 10 % af vores daglige energi indtag bør være fra sukker. Altså ikke fra tilsat sukker, men fra den naturlig sukker der er i vores fødevarer. Når vi vælger sukker, så er rørsukker et mindre forarbejdet produkt end hvidt sukker, og det har bevaret nogle af mineralerne, men dog ikke nok til at betragte det som en næringskilde.

Feder sukker?
Det har været diskuteret i mange år, men nu er der vist ikke længere nogen der er i tvivl - For meget sukker feder Når vi optager næring fra tarmen, bliver kulhydraterne (sukkerdelen) omdannet til glukose, og går i blodbanen og bruges til forbrænding i de forskellige dele af kroppen. Overskuddet af sukkeret oplageres i leveren som glukose og det frigives når vores blodsukker sænkes. Glukosen kan også oplageres i musklerne. Hvis vi oplagrer meget mere glukose end det kroppen skal bruge, så omdannes det til fedt!

Oversigt over det mest almindelige sukker
Hvid sukker stammer fra sukkerroer som er en rodfrugt, eller fra sukkerrør som er en græs art. Den raffinerede hvide sukker fra planterne har været igennem en længere proces der starte med at den vaskes, findelt, ekstraheret, renset og inddampet. Derefter bliver sukkeret isoleret og tørret. Den renses igen og der tilsættes svovldioxid og den inddampes og resten er alt for teknisk til mig.
Rørsukker er RÅ sukker som udvindes af sukkerrør, men på en mere skånsom måde end det hvide sukker, hvilket gør at den bevarer flere af de naturlige mineraler.
Mørk rørsukker er en blanding af sukkerkrystaller og sirupsrester. Det er sirupsresterne, der giver rørsukkeret sin brune farve og karamelliserede smag.
Flormelis er meget fin malet sukker.
Melasse er et tyktflydende sukkerstof, som er et restprodukt fra sukkerindustrien.
Muscovadorørsukker er forarbejdet så lidt som muligt for at bevare aromaen og farven. Der findes både Lys og Mørk Muscovadorørsukker.
Kandis er ekstra store sukkerkrystaller, som fremstilles ved meget langsom krystallisering. Den brune farve og aromaen sukkeret der under opvarmning har dannet karamelstoffer og smag.
Sirup kan være et biprodukt af sukker, fra fremstillingen af sukker. Sirup laves også ud fra , æbler, ahorn mm. Sirup har bibeholdt mineralerne fra den kilde de er udvundet fra
Puddersukker eller brun farin som det også kaldes er en blanding af sukker og rørsukkersirup.

Vidste du?
Det første danske sukkerraffinaderi blev anlagt omkring år 1620 i København. I 1633 var det kun apotekere, der havde lov at sælge sukker eller sukkertoppe, da man mente, sukker var medicin. Først 50 år senere i 1683 fik materialister også lov at sælge det. Kilde: Dansukker

Det naturlige alternativ til sukker
Der er kommet en masse nye alternativer til sukker, som ikke feder og som ikke forstyrrer blodsukkeret og er derfor også gode til diabetikere.

Stevia planten
Planten Stevia rebaudiana Bertoni, indeholder et naturligt sødestof, som søder op til 450 gange så meget som sukker. Den Grønne stevia ? er den mest naturlige, da den er som den hele urt, men den smager lidt af lakrids. Hvid Stevia er det samme som Grøn Stevia, man har blot fjernet det grønne klorofyl, så den har en mere neutral smag.
OBS: selve Steviaplanten ikke er ikke godkendt til indtagelse i EU.

Stevia godkendt
Steviol glycosid også kaldet E-960 er nu godkendt af EU. Det er udvundet af den sydamerikanske plante Stevia rebaudiana Bertoni.Stevia virker næsten som almindeligt sukker og stimulerer mæthedscentrene i hjernen hvilket gør at kroppen føler den har fået dækket sit sukkerbehov. I modsætning til stoffet Aspartam, der ikke giver hjernen dette signal og derfor gør at man drikker endnu mere med af Light produkterne, for at få denne sukkertilfredsstillelse.

Stevia er uden kalorier og ingen kulhydrater
Kan bruges til madlavning og bagning - er mild mod tænderne - velegnet til diabetikere.
Stevia Sød- Bruges i madlavning, bagning og til kaffe, te eller andre varme og kolde drikke - Køb Stevia Sød her...
Stevia MaxSød - Den indeholder ren Steviol glykosid med 97 % rebaudioside A og intet andet.
Stevia Flydende - Flydende koncentrat fra Stevia planten 100 ml. uden alkohol - Køb flydende Stevia her...
Stevia Pulver - 15 gram ekstremt koncentreret Steviapulver. Sød smag uden kalorier - Køb Stevia pulver her...

Sukrin
Sukrin består af det naturlige, men kaloriefri sødestof, erythritol, som er en såkaldt sukkeralkohol. Erythritol har været en del af menneskers kost siden tidernes morgen, da det findes naturligt i bl.a. pærer, meloner og svampe. Erythritolet i Sukrin er lavet af glukose, altså druesukker, som underkastes en fermentering (gæring), der omdanner al glukosen til erythritol. Sukrin har nul kalorier og og et GI på 0, der gør at Sukrin ikke påvirker blodsukkeret - Køb Sukrin her...

Sukrin+ med Stevia
Sukrin+ er Sukrin, som er smeltet sammen med Stevia. Resultatet er et 100 % naturligt sødemiddel, som er dobbelt så sødt som alm hvidt sukker. Sukrin+ kombinerer den populære sukker-konsistens fra Sukrin med Stevias sødme. Og som et plus fjerner Sukrin den bitre bismag, der som Stevia-planten ellers er kendt for - Køb Sukrin+ med Stevia her...

Birkesød
Birkesød sødestof er et naturligt alternativ til sukker. Det både søder og smager godt samtidig med det skåner tænderne og vægten. Birkesød indeholder det koncentreret sødestof der kaldes Xylitol, som ofte fremstilles syntetisk. Det findes naturligt i træ, frugter, grønsager og i kroppen. BirkeSød indeholder 40 % færre kalorier i end sukker Birkesød har et GI på 7 Naturdrogeriet som står som garant for at Birkesød er udvundet fra birketræet - Køb Birkesød her...

BIRKESØD - 500 gram BirkeSød xylitol svarer til 455 gram sukker.
SUKRIN ? 3 Teskefulde Sukrin er ca. lig med 2 tsk. Sukker
STEVIA - 1 Teske Stevia søder som 4 gram sukker.


Sorbitol
Sorbitol er et alkohol og et af de fire stoffer som normalt bruges som sødestof i naturslik og "sukkerfri? slik. Det er et svagt sødende stof, på samme smagsniveau som almindeligt sukker. Ved et overdrevet forbrug kan det give diaré. Sorbitol findes naturligt i forskellige bær og frugter, men laves også syntetisk og det fremgår desværre ikke tydeligt, hvad der er naturligt.

Glykæmisk indeks på sukker og sødestoffer
GI står for Glykæmisk indeks. GI værdierne (GI tallet) er fundet ud fra fødevarernes umiddelbare effekt på blodsukkeret, som i høj grad er afhængig af kvaliteten af kulhydraterne i maden.

Obs ? Denne tabel over Glykæmisk index er kun ca. tal da der er ret stor forskel og usikkerhed på de forskellige tabellers GI. Det skyldes blandt andet at GI tallet er afhængig af hvilket land fødevaren er fra, hvilken jord den er dyrket og bearbejdningen af den enkelte fødevare. Men det er ret bemærkelsesværdig at se hvor stor forskel der er på tørrede dadler i forhold til tørrede abrikoser. Egentlig kan man godt fornemme at dadler er meget blødere og nemme at mase i frugtkugler, hvor i mod abrikoserne har en fastere struktur og dermed også flere fyldstoffer og dermed et lavere GI.

Den lille sukkertabel - Glykæmisk indeks
Sukrin - 0
Stevia - 0
BirkeSød ( Xylitol) - 7
Sirup Agave - 11
Fruktose - 19
Sorbitol - 25
Abrikoser, tørrede - 31
Palmesukker - 35
Laktose - 45
Ahornsirup - 54
Abrikoser - 57
Figner, tørrede - 61
Rosiner - 64
Rørsukker - 68
Sukker - 73
Honning - 87
Glukose (druesukker) - 100
Dadler, tørrede - 103
Maltose - 105

Se et udvidet Glykæmisk Index...

Kulhydrater
Denne lille oversigt over de forskellige kulhydrater, hjælper dig til at få en fornemmelse af GI tallet på diverse fødevarer, ved at se hvilke kulhydrater der står på varedeklaretionen.

Kulhydrater giver energi til kroppen og inddeles i hvor hurtige de optages i kroppen Monosaccharider og Disaccharider er de simple kulhydrater, der optages hurtig i kroppen. Polysaccharider er komplekse kulhydrater som optages langsomt, da de kommer fra fødevarer som også indeholder fibre og stivelse.

Monosaccharider har et højt GI
Glukose fra druesukker
Fruktose fra forskellige frugter

Disaccharider har et højt GI
Saccharose er naturligt sukker fra rørsukker
Laktose er naturligt sukker fra mælk
Maltose er et naturligt sukker fra malt (bygmalt, hvedemalt, mm)

Polysaccharider har et lavere GI
Det er stivelsen fra fødevarer, som feks. korn og nødder.

Kunstige Sødestoffer
Fødevarestyrelsens beskrivelse af Aspartam: Sødestoffet aspartam forekommer ikke naturligt, men de to aminosyrer, som det består af, er naturlige stoffer, der findes i proteinerne i vores kost, fx i ost, kød, fisk, æg, frugt og grøntsager. I naturen optræder de to aminosyrer altid sammen med andre aminosyrer, men når de isoleres fra de andre og sættes sammen, giver de en sød smag.

Kommentar: De findes naturligt i maden, ja men de er syntetiske fremstillet og ikke udvundet af de naturlige aminosyrer. Kommentar: I Danmark er det kun tilladt at sælge proteiner der er bevaret i deres fulde form, Altså det er forbudt at skille proteinkæden fra hinanden og sælge enkeltstående aminosyrer. Dog ikke ved aspartam!

Nej Tak til Aspartam
Sødestoffet aspartam er et kunstig sødestof som går også under navnet E 951 og NutraSweet. Aspartam består af aminosyrerne asparginsyre og fenylalanin forbundet med methanol, bedre kendt som træsprit.

Aspartam findes i mange Light produkter og har i mange år været mistænkt for at kunne give kræft, det er dog fra undersøgelser som er lavet på rotter, men alligevel! EU har i 2006 frikendt stoffet og fastslår at det forsat er sikket at bruge, i en daglig indtagelse på 40 mg pr. kg legemsvægt Man skal ikke klikke ret meget rundt på nettet før det vrimler med skræk beretninger og advarsler om Aspartam. Aspartam er forbudt i økologiske fødevarer, men ikke i babymad!

Kunstige sødestoffer indeholder også kalorier, men da det søder op til 200 gange så meget som naturligt sukker, begrænser man derved indtaget. Det viser sig dog at kroppen ikke helt har fundet ud af at den har fået sukker, ens sukkertrang bliver simpelthen ikke mættet og derfor indtager man meget mere sodavand eller slik end man ville ha gjort hvis det var den rene sukker.

Sucralose
Sucralose er syntetisk fremstillet og der derfor et kunstigt sukker. Nogle prøver at snige sig til at kalde den ?naturligt? da den oprindelig stammer fra rørsukker. Men efter klorbehandlingen, kommer den til at søde ca. 600 gange mere end sukker og kan ikke længere kaldes naturligt. Migræneforbundet er skeptisk over for den og den er ikke tilladt i økologiske produkter.

Diabetes
Tidligere troede man, at diabetikere ikke kunne tåle den mindste smule sukker I dag ved vi, at personer med diabetes kan spise op til 50 g tilsat sukker (sakkarose) om dagen. Sukkermængden må dog højst udgøre 10 % af det daglige energiindtag (10 E %). 5 g sukker fås f.eks. fra:
1 tsk. Honning
1 tsk. Sukker.
2 tsk. sukkerholdig marmelade
2 tsk. sukkerholdig marmelade
2 stk. pålægschokolade
Kilde: www.diabetes.dk

Så sødt som i gamle dage
Den ældste måde at søde på er at bruge honning, frugter og tørrede frugter. Hvis du lægger tørrede frugter i lidt vand natten over, får du det fineste sukkervand, og de tørrede frugter kan bruges til mysli, grød og bagværk.

Det var en lille gennemgang af de forskellige sukker og sødestoffer. Du kan læse mere om hvordan sukker belaster kroppen i artiklen Ustabilt blodsukker.
Artikel af: Helsevejleder Susy Grundahl
Posted By

Cecilie Hollænder Madsen

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til bestilling

Opdaterer din indkøbskurv

cart-loader