Menu


Anita
En dejlig GRØN salat som mine børn elsker: Blandet grøn hovedsalat gerne med spinatblade i, broccoli i meget små stykker, ærter, finthakkede grønne asparges og grøn peber. Giver en masse herlige grønne nuancer og smager lækkert! En god frisk dressing til: creme fraiche (9%) med masser af friskkværnet sort peber og lidt reven citronskal fra økologisk citron! Velbekomme:o)

Helle
En salat inspireret af min veninde Lilian ;-) Romainesalat i mindre stykker, grønne halverede druer, store kutterrejer - og soyafløde med friskkværnet sort peber....eller bedre endnu- den der økologiske peberblanding med rosa peberkorn som jeg ikke husker navnet på ;-)

Sidse
Vi spiser meget salat, i alle mulige afskygninger. Pt. er det store hit revet hvidkål, revet gulerod, revet æble, en håndfuld rosiner og evt. ananas i tern og grofthakkede valnødder. Min personlige favorit lige for tiden består af: avocadotern, hytteost, rejer, æblestykker og lidt peberfrugt i små stykker. Evt. også lidt hakket rødløg og et drys peber.

Mette
Fik i dag en lun frokost salat af: rødløg, broccoli, gulerod steges i lidt olivenolie på panden, tilsættes tofu i tern, og krydres med hvidløg, urtesalt og en smule Tamari. Anrettes på et fad med ruccula el. rødbedeblade. Lidt balsamico dryppes på og et drys af sesamfrø el græskarkerner. Dertil en dejlig speltbolle med gedeost:-)))))))))

Mette
Råkostsalat i aften består af: hvidkål, gulerod og broccoli fintsnittet, dertil ananas i tern og en håndfuld jumbo rosiner og dressing af rapsolie, citronsaft, lidt vineddike, 1 spsk honning, og evt lidt sennepskorn.En anden favorit består af: Babysalatblade, grønne asparges, pomelo, høvlet gulerod, tranebær og ristede solsikkekerner. Evt feta i tern og så en god sjat olivenolie henover...........uhmmmmm

Else-Marie
Det bedste vi kan få er såmænd bare, revne gulerødder, fint snittet hvidkål og rosiner til selv at komme på + en oliedressing m/ hvidløg

Karin
En af vores favoritsalater er: babysalat som lægges på et fad, derpå lægges kogte kolde bønner, og forskellige peberfrugter stegt i lidt olie og smagt til med balsamico afkøles og anrettes på det andet, ovenpå kommes:Valnøddekerner ristet på tør pande med groft salt, og når de er færdigristet kommes lidt akaciehonning på røre, røre røre, og så køler de af på bagepapir. Denne salat egner sig til alt kød, både lyst og mørkt:-)

Tina
Orv, så har jeg også en rigtig nem en jeg netop lige har lavet. Frisk baby spinat, halve cherry tomater og halve vindruer, hakkede valnøddekerner samt en lækker grøn pesto til at hælde ud over (helst lidt tynd i konsistensen - enten en man selv laver eller en på glas) Vupti.....super lækkert og meget meget nemt til de travle familier, nu kan ingen sige det er besværligt at lave lidt anderledes salater super sundt ;-)

Kim
Hurtig tomatsalat; Stilktomater i skiver, Mozzarella ost i skiver (skiftevis), pyntes med oliven og vindruer. Tomaterne forberedes ved at blive overhældt en god olivenolie (ikke for meget) og lidt peber. Tomaterne har godt af at trække olie/peber en time inden servering men hele salaten kan laves på 10 min

Mette
Ovnbagte rodfrugter vendes med kogt perlebyg/spelt, heftig hvidløg-senneps-honning dressing hældes over og masser af grønt drys :-)Eller letkogte grønne bønner, perlebyg, citron/ olivendressing og dild......frisk og lækker

Vivi
Græsk yoghurt smages til med citronsaft og sukker, rå rosenkål og et æble snittes meget fint og blandes i, pyntes med ristede solsikkekerner.

Susanne
Riv nogle gulerødder, blandes med frisk spinat, appelsinstykker, tørrede tranebær og smag til med frisk limesaft. God appetit

Birgitte
Appel salat, agurk, bønnespirer, rød peber i en dressing af olivenolie, hvidvinseddike, rapsolie... mums

Sabrina
Min yndlingsingrediens i (på) salater er solsikkekerner let ristet i kokosolie og med en god del tahin og en smule chilikrydderi - smager simpelthen super med lidt knas på salaten. Derudover kan de også bare spises som snacks eller puttes på morgensmoothien (opskrift efter Thorbjörk), hvor de kommer til at smage fuldstændig som guldkorn!: D

Mange tak for alle de lækre salatopskrifter :-)
Venlig hilsenNetspiren

Af helsevejleder Susy Grundahl.

"Håret, din personlighed" var titlen på en bog jeg havde for mange år siden, med masser af forskellige frisurer. Jeg blev dog så irriteret over den titel, at jeg smed bogen væk. Min personlighed er da meget mere end mit hår! Men alligevel synes jeg det er noget rigtig i det. Vi vælger frisurer efter hvem vi er, hvad vi vil udtrykke, hvad der klæder os, og ikke mindst efter hvilket hår vi har.

Indrøm at du på et tidspunkt i dit liv, har stået nede hos frisøren og viftet med et blad med billede af en skøn kvinde og sagt "Det er sådan et hår jeg gerne vil ha´".

Det lykkes sjældent, da vores hår som udgangspunkt er meget forskelligt - tykt, tyndt, fint eller kraftig. Min veninde Susanne har f.eks. det vildeste hår, tykt og kraftigt og sidder rund om hendes ansigt som en kæmpe løvemanke. Susanne går faktisk til frisøren for at få tyndet ud i håret!! Ja det må fandenme (sorry) være irriterende med sådan et tykt hår! Nå, men her skal vi ikke snakke frisurer, det vigtigste er jo at have et sundt hår.

Håret er som kronen på træet ? Et sundt træ er afhængig af gode jordforhold, gødning og vand.

Hvor hurtig vokser håret?
Alt for hurtig siger dem med en kort frisure, og alt for langsomt siger dem der ønsker sig langt hår. Håret vokser gennemsnitlig ca. 1 cm. om måneden. Så det bliver ca. 10 cm. på et år, medregnet vedligeholdsklip. Her kan vi også lige aflive myten om at håret vokser hurtigere ved at blive klippet, det gør det ikke, med det virker sundere og kraftigere.

En dårlig hårdag!
Dette udsagn bliver af gode grunde brugt, fordi vores humør og kroppens sundhed også afspejles i håret. Selv om man siger at det udvoksede hår er dødt, så er det lidt ligesom med huden. Kroppens vitale organer vil altid tage hvad de skal have af næringsstoffer, og resten bliver så fordelt ud på hud, hår og negle. Der kan være perioder hvor kroppen har brug for ekstra næring, vitaminer og fedtstoffer.

Årsagen til hårproblemer kan skyldes:
- Forkert kost - junkfood - sukker
- Stress
- Medicin
- Slankekure
- Graviditet
- Hormonelle ubalancer
- Vitamin-mangel
- Sol og kulde.

Derudover udsættes håret også for en masse kemi fra afblegning, hårfarve og stylingprodukter. Varmen fra føntørrere, fladjern og krøllejern er også hårdt for dit hår.

"Alt godt til håret"
Spis dig et et sundt hår. Her kommer en række fødevarer som indeholder de vitaminer som er vigtige for håret.
Vand, frugt og frisk luft - gavner hele kroppen og bevarer et sundt og glansfuld hår.
Gulerødder - Indeholder masser af A-vitamin og karoten som er vigtig for håret.
Spis brød til - Korn er en rig kilde til B-vitaminer, som du også finder i f.eks. gærflager.
Drik Brændeælde te - Som er rig på både silicium og jern, der er et vigtigte hårmineraler.
Spis mandler - Calcium er også et af de mineraler der styrker håret og de gode mandler indeholder rigtig meget calcium, kun overgået kun af ost og tang.
Nødder, frø og kacao - En god kilder til Zink.
Fede fisk og hørfrø - er gode kilder til umættede fedtsyrer. Specielt fede fisk som laks, men også i hørfrø og det nye lille Chia Frø.

Ekstra vitaminer og olier til håret
Det er velkendt at bruge ekstra B-vitaminer, zink og silicium tabletter hvis man har problemer med håret. Der flere gode produkter som er sammensat med alle de vigtige vitaminer og urter til Hud, hår og negle, som kan være gode at supplerer med. Men det er ikke i stedet for en vitaminpille, men som et supplement til en mærkbar god multivitamin pille, som feks. Omnimin, der indeholder alle de vigtige vitaminer, mineraler og sporstoffer.

De gode umættede fedtsyrer som er vigtig for et sundt hår, kan du bla. få i Complete Omega 3-6-9 fra Nordic Naturals eller i Udos Choice som indeholder vegetabilske omega 3 og omega 6. De kaldes også "den indre skønheds pleje" Hvis du hellere vil have fedtstofferne i kapselform så er der flere andre gode som feks. Epa-Gla plus eller Ultra Omega 3-6-9. Det er altid godt at skifte imellem de gode fedtstoffer.

Kreatin
Er ofte at finde i hårplejeprodukter, da det er med til at give håret elasticitet. Kreatin finder du i kød og fisk, og det kan også fås som kosttilskud.
Hjælp jeg fælder.
Vi taber normalt i mellem 50-100 hår om dagen , men der vokser lige så mange nye hår ud. I perioder hvor vi fælder meget, tør man knap nok røre ved sit hår og af angst for at tabe endnu mere. Men de er løse i forvejen, så vi hiver dem ikke ud af hovedbunden.

Børst håret godt igennem to gange om dagen. Så du slipper for en masse løse hår på dit tøj, og for at hele tiden blive mindet om at du fælder.

Sæt gang i blodcirkulationen
- Motion er virkelig god til at sætte gang i blodcirkulationen, det skal gerne kunne mærkes helt op i hovedbunden når du træner eller løber.
- Masserer hovedbunden godt igennem, et par gange om dagen.
- Stå på hovedet på en pude, så du får blodcirkulation i hovedbunden.
- Skifte imellem lunkent og iskold vand når du vasker håret, det sætter skub i blodcirkulation.
- Shampoo der sætter gang i blodcirkulationen - Gibidyl Advanced da den indeholder Ginkgo Biloba - der er en tilhørende balsam.

Niacinkur
B3 vitamin også kaldet Niacin, kan også fås som en niacin-syre. Det lyder måske lidt voldsomt, men er det slet ikke. Den virker blussende, og jeg bruger den som en kur til at få blodet ud i de yderste kapillærer i huden. Den virker dog ret voldsom, og nogen syntes det er ubehagelig. Jeg syntes det er en lidt sjov fornemmelse, for man kan virkelig mærke at blodet bruser rundt i kroppen, og man bliver da også lidt rød i hovedet og det kribler i huden.

Der er flere måder at tage niacin på, jeg plejer at gøre følgende:
1 dag 1 tablet - 2 dag 2 tabletter - 3 dag 3 tabletter - 4 dag 4 tabletter - 5 dag 5 tabletter- altid på en gang.

Så holder jeg en pause på 5 dage, hvorefter jeg gentager forløbet, indtil krukken er tom. Derefter tager jeg et tilskud ekstra protein.

Arcon Tisane får sit egen afsnit ;-)
Mit absolut favorit hår-produkt er Arcon Tisane. Det er hårvitaminer med et stærkt koncentrat af bukkehorn og masser af B-vitaminer. Jeg har glædeligt anbefalet det til mine kunder med hårproblemer, lige siden det kom på markedet, for omkring 15 år siden. Og jeg har kun fået gode tilbagemeldinger. Allerede efter 14 dage, kan man mærke at man ikke fælder så meget, og der pibler fine nye hår frem. Det er et lidt dyrt produkt, men det er alle pengene værd, og jeg har indtil nu ikke haft andet end gode tilbagemeldinger.

Gode hårprodukter der plejer håret
Sådan beskytter du dit hår.
Prøv om du kan vænne dit hår til kun at blive vasket 1-2 gange i ugen. I starten vil det for mange fedte lidt, men det går hurtigt over når håret finder sin egen naturlige balance igen. Det er selvfølgelig vigtigt at du ikke at vasker håret i en dårlig shampoo, men derimod i en god naturshampoo.

Hvilken shampoo skal jeg vælge?
De fleste kan bruge en shampoo til almindelig hår, mens andre har behov for urter og olier der tager højde for hårets tilstand og struktur. Her kommer en række produktforslag til forskellige behov, som både nærer og plejer håret på en naturlig måde.

Farvet hår
Sanotint som også laver naturligt hårfarve, har denne special shampoo til farvet hår, som er med til at bibeholde farven. Indeholder bambus, der er med til at genopbygge håret og Vitamin E, der bekæmper tørhed, som er typisk for farvet hår.

Tørt hår
Tørt hår hører ofte sammen med tør hud, og mangel på de gode fedtstoffer som planteolie eller fiskeolie. shampoo til tørt hår.

Fedtet hår
Det kan afhjælpe fedtet hår, ikke at vaske det så ofte. Prøv i en periode at bruge hårpudder, og vask det kun en gang i ugen. En god shampoo til fedtet hår er BIOselect med dens indhold af rød grape, der reducerer fedt og talk produktionen.

Glansløst hår
Min yndlings shampoo fra Kaé indeholder den fineste arganolie som gør håret blankt - altså rigtigt blankt!

Shampoo til tyndt og fint hår
Denne Rav-shampoo indeholder ravsyre som er en stærk antioxidant og den vildvoksende plante Tara, som tilfører håret fugt og fylde.

Hovedbundsskæl
Ofte er der blot tale om tør hovedbund og ikke skæl, som er en svamp. Men har man skæl i hovedbunden, Olinol No 301 indeholder Manuka olie og pilebark, som kan afhjælpe tørre flager og inflammation, som kan være medvirkende til hårtab.

Med solfilter
Juhldal har en shampoo med solfilter, som beskytter håret mod solens skadelig stråler og er med til at bevare farven på farvet hår. Den bedste solbeskyttelse til håret er dog en lille sommerhat ;-)

Fugtgivende
Aloe Vera planten er rig på fugt og Avivir shampoo har et højt indhold af økologisk dyrkede Aloe Vera planter. Bidro Shampoo er også en super god shampoo, der med sit indhold af Gele Royale er virkelig nærende og plejende til alle hårtyper.

Udtørret hovedbund
PSO No.4 fra Juhldal har en shampoo med bromelin fra ananas, som er plejende og blødgørende til en skorpet og tør hovedbund.

Shampoo til allergi og sart hud
Her vil jeg i en periode anbefale den gode gammeldags Rasul sæbe. Brug den også som sæbe til hele kroppen

Shampoo uden duft
Til alle med duftallergi eller som blot vil undgå parfume eller æteriske olier, men samtidig have en god økologisk shampoo, så vil jeg anbefale GreenPeople shampoo uden duft.

Luseshampoo
I gamle dage var det få der fik lus ? nu er det kun få der ikke har prøvet at have dem. Gå væk lus kombinerer anisolie, ylang ylang-olie og kokosolie. Gå-væk lus har vist sig meget effektivt, både når det gælder lus, æg og nymfer og det gør ikke lusene resistente.

Hår der spalter
Der er kun ét at gøre - klip håret. Men du kan forbygge spalter ved at behandle håret nænsomt. Beskyt håret mod stærk sol og mod kulde ved at bruge forskellige hovedbeklædninger. Stramme elastikker og spænder slider også på håret. Men spalternes fjende nr. 1 er føntørrer, fladjern og krøllejern, jo varmere de er des hårdere er de ved håret.

Balsam, hårkur & oliekur
Balsam eller hårkur er nødvendigt at pleje håret - men kun i spidserne, så håret ikke klasker. Når du virkelig vil pleje og forkæle dit hår, så prøv med et dampbad. Kog en gryde vand læg ansigtet over med et håndklæde til at holde på dampen. Slut af med din yndlings kur og sov med den i håret natten over.

Leave-in olie hårkur
Jeg er ret vild med John Masters Hårkur Dry Hair. Det er en lille fin flaske med olie, som kan bruges som hårkur eller som en Leave-in olie til tørt hår. Det er samtidig med lave at lave bløde krøller når du "krammer" håret.

Oliehårkur
Her er ren kokosolie at anbefale. Pukka Kokosolie er uden duft, hvilket er fint når det bruges til hårpleje. Sov med den i håret natten over, og vask kokosolien godt ud næste morgen.

Hårmaske
En meget blødgørende hårkur er BIOselect hårmaske. Denbruges som er en form for balsam, der kommes i det våde hår og sidder et par minutter hvor efter det skylles af igen.

Hårbalsam
GreenPeople balsam intensive repair er valgt som "bedste hår produkt" af Natural Health & Beauty, UK. Det er en hårbalsam som du kommer i vådt hår og lader det side i et par minutter før du vasker det ud igen.

Hårwox, skum, lak og gelé
Det kan godt blive til en masse kemi vi render rundt med på hovedet, og alt hvad vi smøre os ind i vil optages igennem huden. Håndeksem: Tænk på hvor mange gange om dagen, du har en hånd igennem håret! Hvis du lider af håndeksem er hårprodukter ofte en overset kilde til forværring af din eksem. Sådan behøver det ikke at være, der findes efterhånden rigtig mange gode, naturlige og økologiske hårprodukter. For år tilbage var det mest hørfrøskum på flaske vi brugte til at style håret med, og det gider vi altså ikke mere.

Havets Volume
John Masters har et produkt der hedder Hårspray Sea Mist, som giver fylde som fra en dag ved stranden.

Hårlak
Jeg er ked af at sige det, men jeg har endnu ikke, trods mange ihærdige forsøg, fundet en hårlak der er lige så god som Elnett!! Men den næst bedte hårlak er Perfume-Free Hårspray Fairtrade . Den er uden parfume, parabener og formaldehyd . Den indeholder mælk og økologiske skønhedsurter og giver håret et godt hold og en naturlig bevægelighed.

Hår-gele
En styling-gel der giver et meget kraftigt hold kan kun laves ved brug af syntetiske ingredienser. Hvis du kan nøjes med middel-kraftigt hold er John Masters Hårgele Sweet Orange & Silk Proteine er virkelig også en god og naturlig hårgel, som fastholder frisuren og giver håret fylde. Den er uden alkohol og passer til alle hårtyper.

Hårskum
Santé har mange gode hårprodukter, en af dem er deres Hårskum som indeholder hvede og silkeproteiner, der holder på frisuren. Man ryster flasken godt og den flydende væske bliver til det fineste hårskum.

Hårfarver og afblegning af håret
Det kan være endnu en kæmpe kemibombe til både håret og desværre også for huden. Sanotint hårafblegningssæt er en mild måde at lysne håret på og som også kan lave lyse striber.
Henna kan fås i flere forskellige røde nuancer og som en ekstra bonus, så plejer det håret samtidig med at det farver. Henna hårfarver kan fås både som permanent farve og som en creme der vaskes ud af håret igen efter 10 - 15 hårvask.

Kom te i håret - en naturlig skylnings farve
Lav en meget stærkt og stort krus te, med den urt der passer til din hårfarve. Hæld vand i håndvasken og tilsæt dit te koncentrat. Du afslutter nu din hårvask med en dukkert i håndvasken på et par minutter og du har fået en naturlig skylnings farve.
- Te til Blondinen. Kamille te er godt til at lysne det lyse hår med.
- Te til Rødtoppen. Lav en stærk kop Hibiscus te, den er rød og fin i farven.
- Te til Brunetten: Du kan bruge de fleste sorte teer

Tips & Triks til billig hårpleje
Her til sidst får du lige et par billige tips og trix.
Det første er som sagt tidligere, kun at vaske håret én gang i ugen med shampoo
Fedtet hår - Skyl håret i Hvidtjørn te
Tørt hår - Sov med kokosolie i håret to gange i ugen.
Fugtfattigt hår - Sæt et lille glas Chia frø i blød i 1 time - og brug "slimet" som hårkur
Skæl/tør hovedbund - Skyl håret i brændenælde te
Forebyggelse af lus - 2 dråber Tea Tre i din shampoo, ved hver hårvask.

Kokos hårkur natten over
Jeg læste et sted at kokosolie var modellernes favorit kur til håret. Prøvede det straks, og må sige at håret bliver virkelig blødt efter en nat med kokosolie. Vask håret en ekstra gang, for at få kokosolien ud igen. Du kan også bruge en god økologisk Mayonnaise, da den både indeholder æg og gode olier.

Det var en guide over "Alt godt til håret" Jeg har skrevet den ud fra de mest stillede spørgsmål jeg får om hårproblemer
- Håber dette kan hjælpe dig til at få "En god hårdag"

Bedste hilsner
HelsevejlederSusy Grundahl

Fladbrød

29/11/17 12.02

Ingredienser:
1 dl. olivenolie
30 g. havsalt
1 liter koldt vand
250 g. 10% yoghurt
1,75 kg. ølandshvede
2 spsk. universalt te
Sådan gør du:
Bland 1½ kg. mel og alle ingredienserne sammen i din røremaskine. Brug resten af melet ind til dejen er glat, smidig og slipper skålen. Sæt den i køleskab i 20 timer.

Nu kan du så tage små klumper af dejen alt efter hvor mange brød du ønsker at lave. Det er vigtigt at dejen holdes kold. Tag en klump dej, vend den i mel og rul den flad i den størrelse og tykkelse du ønsker. Bag den på en varm pande, som du har smurt med lidt solsikkeolie.
Ca. 3 minutter på hver side alt efter hvor varm din pande er. Tefal er at foretrække.
God fornøjelse.

Hvis overskriften lyder, for godt til at være sandt - så er det nok fordi det ikke er sandt!
Brug i stedet din sunde fornuft
- Spis mindre end du forbrænder
- Spis sund, groft og varieret
- Dyrk motion
- gode råd der giver et sikkert vægttab, og så kunne artiklen egentlig slutte her...

Hvorfor er det så svært at følge de 3 enkelte og effektive slankeråd?
Vi har aldrig været mere oplyste end nu, fra både sundhedsstyrelsen, ugebladene, slankeguruer og det vrimler med inspirerende helsebøger.

Giv mig en slankepille der virker!
Jeg har arbejdet som helsevejleder i 17 år, og et af de hyppige spørgsmål er - "Hvordan taber jeg mig"

Det findes et hav af produkter - nogle af dem er en fornuftig hjælp, mens andre er opreklamerede og helt uden effekt. Fælles for de fleste kure er, at man undlader at spise alt det der feder, slik og junk food. Hvis man yderligere har købt en kur eller slankepiller, ja så er det da for ærgerligt også at købe en kage og derved ødelægge det hele. Den virksomme slankepille, vidundermidlet er ikke opfundet endnu.

Din motivation til at tabe dig med en sund kostomlægning, er det eneste der virker med sikkerhed. Denne artikel er ikke den endelige løsning på et vægttab, der er heller ikke meget nyt i den, alt hvad der er at sige om dette emne er sagt, skrevet og fortalt i forskellige indpakninger. Den er blot endnu et bud på "et sikkert vægttab". Brug den som inspiration eller klik dig hurtigt videre .

Pluk de slanketips ud som du kan bruge :-)
- Undgå forarbejdet fødevarer, da de ofte er meget fede og saltede og indeholder alle mulige tilsætningsstoffer.
- Handel ind til flere dage, så du ikke bliver fristet at en hurtig færdigret og andre fristelser i supermarkedet.
- Drik et stort glas vand ½ timer før middagen - det mætter.
- Spis grove kulhydratkilder som rodfrugter og fuldkornsprodukter, der mætter bedre end salatgrøntsager og sigtede kornprodukter.
- Spis bitre fødevarer, de mindsker trangen til sødt - du kan også drikke Grøn te, som er bittert.
- Mæt også dine smagsløg når du laver mad. Med salt, sødt, surt, bitter og umami, som er den femte grundsmag, der virker som en smagsforstærker.
- Spis varieret, efter årstidens grønsager og mindst 600 gram frugt og grønt om dagen.
- Spis 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider dagligt. Hyppige måltider sikrer en bedre mæthed og regulerer dit blodsukker.
- Servér din mad på mindre tallerkner og ta' kun 1 gang. Gem resten til madpakken.
- Motionér, dans, cykel eller andet der sætter pulsen op ;-)
- Skær ned på animalsk fedt, men ikke på vegetabilsk fedt for det har dit stofskifte brug for.
- Tyg maden grundigt, ca. 40 gange pr. mundfuld. Derved danner du flere enzymer og du når at mærke mæthedsfornemmelsen.
- Start dagen med en god portion grød, det mætter i længe og er godt for blodsukkeret og der er masser af fiber til din fordøjelse.
- Lav en lille madklub, hvor I skiftes til at lave sund mad - det er vildt inspirerende, for man skal jo vise sin menu til de andre og fortælle lidt om den og så slipper du for madlavning i et par dage.
- Gå sammen med nogle fra din arbejdsplads, det inspirerer jer alle i at lave sunde lækre madpakker.
- Slik: Det går ofte galt med TV-hyggen. Lav en skål med nødder, kerner og rosiner, men det er ikke sikkert du syntes at det er så lækkert, hvis du ikke er vant til at spise det. Du kan måske komme lidt små stykker mørk 70 % chokolade i blandingen. Nyd dem langsomt, så snart du har slugt den, så er der ikke mere smag, så forlæng nydelsen ved at lade den smelte i munden. - Spis en shake med proteinpulver ca. 20 min før et måltid, det giver en mæthedsfornemmelse.
- De essentielle fedtsyrer er vigtige for hele hormonsystemet, og skjoldbrugskirtlen, som bl.a. står for forbrændingen og behøver de essentielle fedtstoffer (omega 3-6 og 9). Spis gerne mere fisk, avocado og hørfrøolie.
- Tag også en god letoptagelig multivitaminpille, hvis du er på kur.
- Fibre mætter også samtidig med at det er godt for din fordøjelse (husk at drikke rigeligt med vand til).
- Spis de gode gammeldags rugbrødsmadder, fra dengang hvor brødet var tykkere en det der kom ovenpå
- Tang indeholder naturligt jod, som også er vigtig for forbrændingen.
- Chili styrker forbrændingen, så her er det en fordel at kunne lide stærkt mad.

Vigtigt:
Når du skejer ud, så gør det med maner og bravour og uden dårlig samvittighed. Lad være at tænke, at nu er det lige meget, for nu er det hele ødelagt, det er det ikke, det er helt naturlig at "falde i" - men det er lige så naturligt at komme i gang igen.

Mad er også følelser
Mad som hygge, trøst og tryghed Det kan være vanskeligt at tabe sig, fordi mad også er følelser. Vi spiser jo ikke kun for at få næring og blive mætte, vi trøstespiser, hyggespiser og vi spiser færdigmad samt junkfood i en hurtig vending på en stresset hverdag. Mad er næring, duft, farver, kærlighed (eller had) det er nydelse, hygge, samvær og minder.

Mc Donalds har gjort det rigtig godt, fordi de sælger hygge og samvær. Det er familierestauranter, som børnene plager om at besøge, ikke kun pga. maden, men fordi de vil have familiehyggen, klovnen, legetøjet i posen og legerummet. Disse følelser tager de med op i deres voksenliv og Mc. Donalds står nu for hygge, familie og samvær, i stedet for dårlig fastfood!! Det samme gælder "lørdagshygge" som betyder slik - ja det danske sprog er mærkværdig. Derfor er det frygtelig svært at omlægge sin kost, for så skal vi også omlægge vores minder, hukommelse - vi skal rent faktisk omprogrammeres - er du klar til det?

Nogle spiser for at leve - andre lever for at spise
Mad er en fantastisk nydelse, men det er først og fremmest næring til kroppen og alle dens funktioner. Det betyder ikke, at man ikke kan spise noget der feder og endda noget som er usundt, men det er mængden der er afgørende. Nu er det jo heller ikke sådan, at alle skal kunne passe en str. 36, der må gerne være kurver og former. Men der er alvorlig fare for at blive syg, hvis man er alt for overvægtig og dem kan man ikke bare sidde overhørig, specielt ikke når det drejer sig om børn. Nogle sulter sig ihjel og andre spiser sig ihjel, det er måske lidt barskt, men ikke desto mindre er det slutresultatet for mange med vægtproblemer. Først kommer der en række skavanker, følgesygdomme som lige så stille udvikler sig til livstruende sygdomme.

Er du meget overvægtig, er det ikke længere kun et spørgsmål om udseende og velvære, det er et spørgsmål om liv og død og du bliver nødt til at stoppe op nu. En kur, løser ikke problemet med overvægt på sigt, men det er et fint boost. Der skal selvfølgelig en kostomlægning til. Der er nogle, som bliver helt forskrækket over ordet "kur" og deres første tanke er, om de så får næringsstoffer nok. Bekymring om næringsstoffer i forbindelse med den livsstil, der har ført til overvægt, er nok mere på sin plads. Der er overvægtige som er underernæret, men de fleste af vores på danske sygehuse, skyldes ikke underernæring, men derimod overflod og fejlernæring.

Hvorfor taber jeg mig ikke?
Det kan selvfølgelig skyldes en masse forskellige ting og hvis du føler du gør hvad du kan og alligevel ikke taber dig, så vil jeg anbefale at du bliver undersøgt hos din læge. Prøv at skrive alt hvad du spiser på en dag ned på papir ....ALT. Efter 1 uge kan du nemt danne dig et billede af hvor det evt. går galt.

Her er tre oversete lidelser der kan være årsag til fedme:

Ustabilt blodsukker Blodsukkeret kan være en af årsagerne til, at du tager på i vægt. Sukker forvolder store skader på kroppen. Den hvide sukker spæner ind i blodbanen og det føles umiddelbart godt, men den hvide sukker er lige så hurtige ude af blodet igen og så kommer den voldsomme trang efter mere. Det påvirker også humøret kraftigt. For lavt blodsukker er nærmest en form for omvendt sukkersyge - Test dit blodsukker og læs mere

Sov dig slank! Nej, det er ikke kun fordi at du ikke kan spise, når du sover! Der er nye undersøgelser som tyder på, at for lidt søvn kan være en årsag til fedme, pga. leptin, som er et hormon der fortæller hjernen, at man er mæt. Leptin er et vægtregulerende hormon, der øger forbrændingen og undertrykker appetitten. Ved for lidt søvn dannes der for lidt leptin og der dannes mere ghrelin, som fremkalder sult.

Stress kan være årsag til fedme!
Stress kan føre til overvægt, på grund af binyrebarkhormonet kortison. Det er et stresshormon, som kroppen producerer når du er stresset - det er meget smart, for det gør at vi "overlever" situationen. Men det er skadeligt hvis denne periode strækker sig over en længere periode. Binyrerne bliver belastet, og producerer så ikke nok binyrebarkhormon, også kaldet binyretræthed. Symptomerne kan være træthed, lav blodtryk, trang til salt og sødt, lettere deprimeret og fedme. Læs mere i bogen Binyretræthed

Slanke ekspert?
En ekspert er en person som har alle de rigtige svar, hvis man bare stiller ham de rigtige spørgsmål! Du er eksperten i dit eget liv og derfor skal de gode råd også laves af dig. Du ved, hvad du kan overholde og du ved hvor det går galt, hvornår det går galt og hvad det er der gør, at du falder i. Den eneste slankekur der virker er den som DU er motiveret til og som du selv beslutter dig til at følge. Du er eksperten i dit eget liv, du ved hvad du kan overholde.

Lav en kontrakt med dig selv, som du hænger op på køleskabet
Her skriver du de forandringer op som du lover dig selv i denne uge. Det behøver ikke at være en hel række, måske starter du med at skrive:
Jeg glæder mig til min sunde uge og jeg kan nemt klare det. Har købt lækre sunde alternativer som jeg vil nyde.

I næste uge laver du en ny kontrakt.
Hvis du er rigtig modig, så laver du måske din næste update på Facebook med "Yes i dag starter jeg mit nye og slankere liv ;-)"
Om 1 eller 2 måneder har du sparet en masse penge på junkfood og der er penge nok til at du kan købe et lækkert stykke tøj, måske en hel størrelse mindre.

Ryd op i dit klædeskab og alt det tøj der er lidt for stort, det smider du ud, for det kommer du ALDRIG til at passe igen. Køb et lille smukt skrin hvor du lægger alle de penge i som du plejer at bruge på cola, chips, sodavand, slik, chokolade, kager, færdigretter, fastfood og junkfood.

Ryd også op i dit hjem, hvis der ligger nogle "unødvendige kilo" af rod eller andet som forstyrrer din nye livsstil.

Vær god ved dig selv
Tilbered din mad, som en kærlighedserklæring til dig selv. Når vi får gæster kommer det fine bestik frem og bordet bliver pænt dækket med blomster og lys mens der kræses om menuen. Hvorfor ikke have den samme respekt for sig selv, når man tilbereder sin egen mad.

Vælge de gode råvarer med omhu, hør god musik eller tal sammen så længe maden simrer og bordet dækkes. Alt for ofte hører jeg folk sige "jamen det er jo KUN mig selv, så det behøver ikke at være fancy - det skal bare gå hurtigt". Hvad er det vi skal nå, er det at sidde inde foran TV'et i 4 timer?

Lær at elske dig selv og din krop og lad vær med at skælde ud på dig selv. Du er hvad du tror du er, og der er stor forskel på hvordan du har valgt at opfatter dig selv.

Kig nøje på den mad du vil spise, gør den dig godt eller skidt. Smager de usunde fødevare virkelig godt nok til at du vil kløjes med den ekstra vægt de giver?

Lille spejl på væggen der
Når du ser dig i spejlet så lad være at vrisse af din krop. Betragt dit spejlbillede som din bedste veninde og behandel dig selv som du ville behandle hende. Tal med dit spejlbillede, giv det opmuntringer, trøst og fokuser på de stærke og smukke sider. Når du vrisser og skælder ud får du surhed tilbage - når du smiler, får du smilet tilbage :-)

Usund mad gør os syge, men det gør usunde tanker også
Hvor er jeg tyk. Tænk i stedet - jeg er ved at få min ønskefigur tilbage.
Jeg vejer forsat 10 kilo for meget - Tænk, i stedet jeg har tabt mig 2 kilo.

Fokuser på det smukke hos dig selv:
Hvis du har en flot barm så fremhæv den, er dine ben slanke så vis dem, er det dine øjne der er smukke så understreg det. Jeg har haft hjælp til at rette komma og stavefejl af min mand, som gjorde mig opmærksom på at denne artikel hvis var skrevet af en kvinde - til kvinder. Det havde jeg slet ikke tænkt på, men jo nu kan jeg godt se det.... Sæt rimelige mål for dig selv som du ved du kan overholde Husk at forkæle dig selv med sunde alternativer, så det ikke bare bliver en masse forbud, det er ikke motiverende

Ha et billede inde i hovedet, af dig selv, fra en periode i dit liv hvor du havde din idealvægt. Find en stemning frem, fra en periode i dit liv, hvor du var stærk og lykkelig. Behold denne fornemmelse om dig selv, hele tiden, så du lokker hende frem igen Lav dit eget wellness ophold på badeværelset hvor du i perioder giver kroppen ekstra opmærksomhed, med bad, skrubbe cremer, gode olier og massage. Kom i kontakt med din krop, både fysisk og psykisk.

Hvem skal man søge gode slankeråd hos?
Det bugner af slanke guruer, kurser og bøger om varigt vægttab. Der er mange useriøse, men også mange rigtig dygtige og seriøse personer som har et bud på vægttab, som kan inspirerer og hjælpe dig. Brug dem der passer bedst til dig og dit temperament. Motivation er et underligt defust begreb, hvordan får man den og hvorfor forsvinder den lige pludselig igen. Når man er motiveret så kan man næsten alt, og det er endda nemt, men hvordan finder man lige motivationen, øjenåbneren.

Det er forskelligt alt efter hvor vi er i livet og hvor åbent vi er for at lukke informationer ind. Nogle gange kommer motivationen når vi har overskud andre gange skyldes den angst. Når du går i gang med en kostomlægning er det vigtig at den står i forhold til det du magter, for ellers går det galt og man ender bare med et nederlag. Nogen vil ha det bedst med at tømme skabe og køleskabet for junk og starte på en frisk, mens andre er til et roligere tempo.

Motivation og vægttab
Der er rigtig mange forskellige anskuelser, koncepter, kurer og retninger, man kan vælge når man vil tabe sig. Der findes masser at diæter, sunde levevis og bøger, brug dem hvis det er dét der skal til for at motivere dig og holde dig på sporet. Fælles for alle slankekure er, at man i den periode hvor man er på slankekur, ikke spiser junk, slik og andet usundt, så allerede her "virker alle kure"!

Her har du et bud på de mest kendte, jeg har valgt at beskrive dem uden kommentar og uden at være farvet af nogen holdning, da det vigtigste er at du vælger den kur eller livsstilomlægning der passer bedst for dig, for at det skal lykkes.

Atkins-kuren hvor man stort set ikke spiser kulhydrater, men masser af proteiner.
Blodtypediæten hvor man spiser de fødevarer der passer til sin blodtype. Nogle er kødspisere andre vegetarer.
Lene Hansson der laver en form for syre/base eller en skillekost, hvor man ikke blander proteiner og kulhydrater i samme måltid.
Slankeplaster er yderst effektivt, hvis de placeres på munden!
De Danske Vægtkonsulenter har også kostplaner hvor man spiser rigtig meget mad, sund mad. Men noget af det vigtige for mange er, at de også holder møder hvor man bliver målt og vejet.
Kernesund Familie er en livsstil, ikke en slankekur men en kostomlægning der udelukker eller skære ned på sukker, gluten, tilsætningsstoffer og mælkeprodukter. Men de laver også slankekurser.
Diætister er uddannet i det etablerede system og deres anbefaler skal være i overensstemmelse med sundhedsstyrelsens regler om ernæring. Herfra laver de en kostplan som er tilpasset den enkelte.
Slankepillen Alli er en ny slankepille, den tager ikke noget at det fedt som du allerede har på kroppen, men den snupper noget af det fedt du indtager. Å jeg har svær ved at være neutral her, uf syntetiske piller der tager noget af det fedt man spiser væk fra kosten.
Nupo er et pulver der skal erstatte dit almindelige måltid. Det indeholder de nødvendige næringsstoffer og undgår kalorier. (Den indeholder desværre også det kunstige sødemiddel Aspartam)
Weight Watchers slanke program tager ikke udgangspunkt i hvad der er sundt eller usundt, du må selv om hvad du spiser, men alt din mad er delt op i nogle pointsystem, hvor du selv sammensætter din kost.
10 år yngre på 10 Uger Det er en livsstilsomlægning hvor man spiser sundt mad og helsekost. Thorbjörg Hafsteinsdottir laver også slankekurser.
Ernæringsterapeut eller kostvejleder er en alternativ uddannelse, hvor man ser mennesket som en helhed og laver en kostplan ud fra det individuelle menneske og symptomer. Man kan også anbefale kosttilskud hvis det syntes vigtigt.
Sundheds Coach det kan endda være at du skulle besøge en Coach, for at blive motiveret, det så vi jo i TV programmet med Chris McDonald

Ja der er nok at vælge imellem og der er noget for en hver smag og temperament. Alle disse kure er mere eller mindre virksomme, og ophavsfolkene kan være meget uenige indbyrdes om hvad der fungerer og hvad der er dokumentation for. Så der er altså ikke én der sidder inde med SLANKEKUREN, det kommer helt an på hvem du spørger. Det mest usmagelige er hvis de generer hinanden, frem for at argumenterer for deres egen overbevisning. De dygtige læger, behandlere, og andre, de fornemmer hvem du er og kender forhåbentlig deres styrke og deres begrænsninger og henviser til den der kan gøre mest og bedst for dig.

Find målebåndet frem og smid badevægten ud
Ny forskning viser at det farligste fedt er det vi har rundt om maven. Kvinder må måle 80 cm og mænd 94 cm rund om taljen Du skal måle fra de nederste ribben.

En Kick start til din nye sunde livsstil
Er du af den utålmodige type der vil se hurtige resultater, så kommer her lige et par kickstartere til at komme i gang. Men de skal selvfølgelig ikke stå alene, de skal være efterfulgt af en kostomlægning. Hvis ikke så bliver det blot endnu et hurtig tab som du tager på igen om et par måneder.

Råkost boost
Det er den sundeste, billigste og mest velsmagende slankekur jeg kender Tag en 14 dages råkostkur, hvor du river alle mulige grønsager og rodfrugter, tilsæt lidt nødder og de gode fedtstoffer.

Fastekur Barsk og effektiv!
Råkostkuren er sund, hvorimod der er meget delte meninger om fastekuren. Ved at faste taber du dig faktisk de 5 kilo på en uge, som jeg startede med at skrive, men noget af det vil du tage på igen når du begynder at spise. Det er egentlig ikke ment som en slankekur men nærmere som en udrensning. Det er ikke en kur du skal gå på hvis det ikke er velovervejet, da den kan være barsk og er ikke velegnet til alle. Hvis du vælger en fastekur så forbered dig godt og grundigt, også mentalt og læs mere om det før du går i gang.

Kuren består af 1 uge hvor du spiser råkost efterfulgt af 1 uge med faste, hvorefter man starter stille op med at spise igen. Når man faster så drikker man kun vand, masser af vand hele dagen. Drik også afkog af økologiske grønsager med hvidløg. Du koger det i 15 min. hvorefter det sies. Smid grønsagerne ud og drik afkoget 3-5 gange om dagen. Server dit afkog i smukke glas.

Jeg er ikke nogen slanke ekspert og jeg har ikke et slankeprogram
Hvis jeg havde, ville jeg kalde det for Brug din sunde fornuft - til en forandring.

Bedste hilsner fra:
Helsevejleder Susy Grundahl netspiren.dk
Ingredienser:
French Toast - 2 til 4 personer
6 skiver lyst formbrød (se opskriften længere nede på siden)
2 æg1 spsk piskefløde
1 tsk Sukrin Gold
1 tsk stødt kanelsmør eller kokosolie- til stegning

Mascarponecreme
100-150 g mascarpone
2 spsk fløde
½ tsk vaniljepulver
1 tsk Sukrin Melis (kan udelades)

Pynt
100 g friske hindbær eller blåbær
Sådan gør du:
Skær seks tynde skiver af brødet. Pisk æggene med fløde, Sukrin Gold og kanel i en dyb tallerken. Vend brødene heri og lad dem gerne suge godt med væske til sig.Opvarm smør eller kokosolie på en varm pande og steg brødene på begge sider, indtil de er lysebrune.

Læg toastene på tallerkener og server cremen til sammen med hindbær eller blåbær.Masca rponecreme Rør en creme af mascarpone, fløde, vaniljepulver og evt

Lyst formbrød
Dette brød er lidt sødt i smagen og egner sig derfor godt til en mad med bærsyltetøj.Brug også brødet her til French Toast

1 brød
6 æg
150 g Philadelphiaost
100 g smeltet smør
1½ dl mandelmel fra Funktionel Mad
2 spsk kokosfibre
2 spsk loppefrøskaller
½ tsk kardemomme
2 tsk bagepulver

Drys
2 spsk sesamfrø

Pisk æggene godt sammen med elpiskeren, tilsæt Philadelphiaost og smeltet smør og rør det hele godt sammen. Bland alle de tørre dele, kom dem i æggene og pisk, til dejen er jævn. Lad dejen hvile ca. 10 minutter. Opvarm ovnen til 170 grader.

Beklæd en lille brødform med bagepapir og hæld dejen i formen. Glat den ud med en våd dejskraber og drys med sesamfrø på toppen. Bag i ca. 35-40 minutter i den varme ovn. Tag brødet ud af ovnen og lad det køle af på bageristen.

Ustabilt blodsukker

29/11/17 11.58


Mange lider af for lavt blodsukker også kaldet hypoglycæmi og er en slags ?omvendt sukkersyge? I daglig tale kalder vi det noget så harmløs som "sød tand". Hvis du lider af hypoglycæmi, spiser du ikke længere sukker og slik for smagens skyld, men man har opbygget en afhængighed. Sukkeret bruges til at få et "kick" eller for at modvirke de symptomer der opstår når kroppen ikke har et stabilt indhold af sukker i blodet.

Sukkerets skadelige virkning
Sukker også kaldet for "den hvide gift" forvolder store skader på kroppen. Uren hud, dårlige tænder, overvægt, humørsvigninger, næring til svamp og det medfører en yderlige trang til sukker.

Sukkerjunkie
Man kan blive afhængig af det kick som sukker giver. Det hvide sukker er vanedannende og helt uden nogen næringsværdi. Det kan skaber en afhængighed, på samme måde som andre stimuli. Kroppen bliver simpelthen afhængig af sukker kicket.Sukker virker beroligende og de stimuler kroppens produktion af endorfiner (lykkehormoner) Så ved at spise sukker får vi både følelse af lykke samtidig med at det kan virke smertelindrende, lige som mange andre euforiserende stoffer. Virkningen er desværre kort, da det hurtige optagelige sukker, hurtigt drøner ud af blodbanen igen og en ny trang til sukker kicket starter.

Kroppen har brug for sukker
Ja kroppen har brug for glukose, men det behøver ikke at komme fra rent sukker. Det er bedre at forbygge den voldsomme sukkertrang med gode langsomt optagelige og nærende kulhydrater fra f.eks. nødder, fuldkorn og grønsager.

Sukker eufori
Vi har lige siden modermælken blevet trøstet af den sødlige smag. Op igennem vores opvækst er vi også både blevet trøstet og præmieret med slik, og børnefødselsdage er det helt store sukkerorgie. Derfor er sukker og slik også følelser, hvor mange gange har vi ikke gået ned til kiosken og købt ?hygge?.

Sukker afvænning
Hvis du tager ?En kold tyrker? vil du straks mærke sukkeret magt over dig. Du kan få voldsomme symptomer såsom humørsvingninger, tristhed, rysten, rastløs, træthed, humørsvingninger, svedudbrud, hjertebanken, sult, indre uro, irritabilitet og svimmelhed.

Mange små måltider
Hvis du lider af for lavtblodsukker er det vigtig at du får mange små måltider fordelt over dagen. På den måde hjælper du kroppen til at få et mere stabilt blodsukker og dermed forbygger den store trang til de søde sager.

Har du ubalance i dit blodsukker? - Test dig selv
- Er du ikke rigtigt vågen og udhvilet om morgenen?
- Springer du morgenmaden over?
- Er du ofte lidt ked af det, uden egentlig grund
- Får du det bedre når du har spist slik?
- Føler du dig ofte uoplagt og søvnig i løbet af dagen, eller lige efter du har spist ?
- Bliver du let irritabel?
- Føler du lykke når du spiser slik?
- Bliver du ofte træt og ukoncentreret om eftermiddagen?
- Har du en voldsom trang til søde sager?
- Har du svært ved at stoppe med fylde i dig, når du spiser slik, franskbrød og kager?
- Trodser du vind og vejr for at få fat i de søde sager?

En nem oversigt over kulhudraters optageligheden.
Frede damgaard beskriver meget fint forskellen på de forskellige kulhydrater i hæfte om ?Blodsukkerbalancen?.

?Spurter ind i blodbanen? Alle de simple kulhydrater som, sukker, juice og honning
?Løber ind i blodbanen? Overvejende simple kulhydrater som frugt, mælk, rosiner, figner mm
?Går ind i blodbanen? de delvise sammensatte kulhydrater som franskbrød, kartofler, spagetti,
?Kravler ind i blodbanen? De sammensatte kulhydrater som, rugbrød, grovbrød og ris
?Kryber ind i blodbanen" de sammensatte kulhydrater som, grøntsager, bønner, nødder, solsikkefrø, mandler, sesamfrø og græskarkerner.

Som du kan se er det de simple kulhydrater, altså det rene sukker der er værst. Vi skal ha´fat i de sammensatte kulhydrater, der hvor sukkeret er en naturlig del af en fødevare, so både indeholder fiber, fedt og proteiner, så er det bedre for blodsukkeret og for kroppen generelt.

Den nye slikskål
Her er masser af muligheder til at få sund og sødt slik. Du kan lave en skål med nødder, græskarkerner, gojabær, lidt tørrede frugter og mørk chokolade.

Artikel af:
Helsevejleder Susy Grundahl - Netspiren.dk

Ovnbagte grøntsager

29/11/17 11.58

Ingredienser - ca. 4 personer:
1 squash i tern
1 majroe i tern
2 gulerødder i tern
1 pastinak i tern
1 løg i tern

Karrydressing
2 tsk. karrypulver
1/2 dl UDOS CHOICE3-6-9

Olieblanding
1 spsk. vineddike
1/2 spsk. sukker
1 fed finthakket hvidløg
1/2 tsk. salt
salt og peber.

Tilberedning:
Forvarm ovnen til 200° C.
Bred grøntsagerne ud på en bageplade med bagepapir.
Sæt pladen i ovnen til grøntsagerne er møre og let brune i kanterne 40-50 min.
Rør karrydressing sammen med olieblandingen.
Tag grøntsagerne ud af ovnen, og vend dem med karrydressingen.

Fakta
Udo?s olie og kvalitetskontrol: Vidste du, at Udos olie indeholder koldpressede, økologiske, frø, som er grundigt testet. Den hældes på kvælstofskyllede flasker af brunt glas og opbevares under kølige forhold, før den bliver solgt, så den sarte olie beskyttes mod lys og iltning.
Vi fik serveret 4 små skåle med forskellige olivenolier i, dertil en dejligt frisk baguet.
Han forklarede os om hver enkelt olie, samtidig med at vi skulle smage godt efter, for at komme frem til hvad det var vi syntes den smagte af. Det kunne være, grøn banan, græs, mandel eller noget helt andet

Der er ikke tilført olivenolien nogen smag, den smager forskelligt ud fra hvilken sort der er og hvor den har vokset og selvfølgelig hvordan den er blevet behandlet.
Han er selv ude ved hver enkelt bonde og føle, kikke, dufte og smage
Jeg tror han har omkring 12 forskellige olivenolier.
De bliver lavet i februar og han mener at olivenolie, kun de kan holde i et år.

Vi har ofte spist der og denne gang inviterede vi min mor med
Da vi fortalte hende at vi skulle et helt specielt sted hen og menuen var tomater med olivenolie,
ja da kunne hun ikke skjule hendes skuffelse.

Tænk at komme helt til Frankrig og så bare blive budt på olivenolie og tomater!
Men det var ikke kun tomater, det var 5 - 7 forskellige sorter, der hver i sær smagte fantastisk
Der var bland andet de grønne tomater, zebra tomater, sorte tomater og ananastomater.
Her blev der ikke sparet på de lækre oliven olier, de blev hældt på med rund hånd.

Vi skulle selvfølgelig have mere mad, men vi vidste ikke helt hvad det ville blive, da menukortet løbende bliver lavet ud fra de råvarer der kan leveres, i den ypperligste kvalitet. Er det ikke fantastisk? Min mor måtte overgive sig totalt.

Vi sluttede af med en hjemlavet Tiramisu, som selvfølgelig blev piftet op af den meget fine, men mere neutrale olivenolie, han kalder for Nice. Sidst på aftenen kom tomatavleren ind med hele hans familie og dagens tomathøst, der blev klappet og jublet, nu er tomaterne også på menuen i morgen. Vi fik flere forskellige tomater med hjem, så det bliver spændende om vi kan få dem til at gro ude i drivhuset.

Vi købte selvfølgelig også en masse forskellige olivenolier som vi bruger flittigt.

Jeg måtte lige påpege over for ham, at olierne da burde være økologiske
Hvortil indehaveren svarede, at de nok ikke kunne blive meget mere økologiske end de var, men at det ikke var nogen industri så her er det lille mærke ikke det vigtigste, det vigtigste er kvaliteten og at man ved de ikke er sprøjtet!


Hvis du er i Nice så kig ind til Oliviera i den gamle by, og smag på hans fine olivenolie. Hils fra mig ;-)

Her finder du alle vores sunde olier.

Med venlig hilsen Susy Grundahl - NetSpiren.dk

Frossen citronmåne

29/11/17 11.56

Ingredienser:
300 g rå cashewnødder
400 g dadler uden sten
1 spsk grøn te, malet til helt fint pulver (brug fx en elektrisk kaffemølle)
Fintrevet skræl og friskpresset saft af 1 økologisk citron
1 knivspids vaniljepulver eller ¼ stang vanilje, finthakket.
½ tsk stødt kanel
½ dl jomfrukokosolie

Mængde: Til mindst 8 personer, også selvom de er meget dessertsultne.
Tilberedningstid: 10 minutter til at lave dejen og mindst 4-5 timer i fryseren.
Holdbarhed: Op til 1 måned i fryseren.
Anvendelse: Som dessert eller som kage.
Køkkengear in action: Din foodprocessor.
Sådan gør du:
Kør cashewnødder, dadler, grøn te, citronskræl og -saft, vanilje og kanel i en foodprocessor i et par minutter, til du har noget, der minder om en grov masse til frugtpålæg. Tilsæt kokosolie, og kør alle herlighederne i et par minutter igen, til du har en fin glat masse.

Pres tærtemassen ud i en tærteform smurt med lidt kokosolie, og frys tærten i mindst 4-5 timer, til den er helt fast (den kan ikke blive rigtig frosset, og der kan ikke dannes iskrystaller i den, da den er fed). Tag tærteformen ud af fryseren, lige inden den skal serveres, og skær den i passende stykker, der toppes med diverse godter.

Sundhedsfif:
Grøn te er med til at stabilisere blodsukkeret. Sammen med !brene og proteinerne fra cashewnødderne er det nok til, at dit blodsukker ikke går helt amok på trods af alle dadlerne.

Du kan godt tage en uge på RETROKUREN uden kosttilskud. Men hvis du vil supplerer, så kan du vælge imellem basispakken og en af de to Detox-pakker. Af specielle fødevarer til råkostretterne, indgår Omega 3 hver dag, til vegetarer anbefales dog hørfrøolie.

Basis pakken:
D-vitaminer - D-Sun
Multivitaminer - Omnimin eller Spektro
Mælkesyrebakterier - Symbioflor eller Multidophilus

Retro-Detox lille pakke
Homøopatisk udrensningskur - Detox Kit
Basiske vitalstoffer - Basica
Magnesium - Magnesium Diasporal Direct

Retro-Detox stor pakke
Homøopatisk udrensningskur - Detox Kit
Basiske vitalstoffer - Basica
Magnesium - Magnesium Diasporal Direct
Klorofyl rig blanding - Pukka Clean Greens
Ferskvandsalger - Chlorella Den grønne Perle

Fødevarer
Omega 3 olie
Nori Tang
Pukka Cleanse tea
Pukka Night Time te
Grøn Te extract
Chia frø
Hybenpulver
Gojibær
Kakao Nibs

Hudpleje
(vælges efter behov & lyst)
Baby Foot urtesokker
Konjac Svamp
AVIVIR Woman´s shave
Arganolie fra Kaé
Stamcelle serum

Detox-produkter
(vælges efter behov & lyst).
Sisal svamp
Epsom salt
Tarmskylning til hjemmebrug
Tungeskraber
Ingredienser:
Frugtsalat til 1 pers.
10 vindruer
1 kiwi
1 banan (eller hvilken som helst anden frugt du holder af)
1 spiseskefuld Arctic Cod Liver Oil
1 teskefuld økologisk vaniljepulver
Sådan gør du:
Det er en sund og lækker måde at snige de gode fedtstoffer ind i maden på. Det smager SÅ meget mere lækkert end det måske umiddelbart lyder - prøv den! Arctic Cod Liver Oil fra Nordic Naturals smager nemlig af nypresset appelsin, uden den mindste anelse af fisk.

Skær frugten i tilpas små stykker og hæld 1 spsk Arctic Cod Liver Oil over. Drys 1 teskefuld vaniljepulver (ikke sukker!) over, rør rundt og spis med god samvitighed. Også velegnet som morgenmad. Olie fra torskelever har, udover A og D vitamin, et stort indhold af fedtsyren DHA som er meget vigtig for hjernen og koncentrationsevnen, derfor er det en perfekt start på dagen.

Glutenfri Brownies

29/11/17 11.52

Ingredienser:
250 g dadler
2 æg
1 dl vand
¾ dl ekstra jomfruolivenolie
50 g mandelsmør eller jordnøddesmør
½ dl mandelmælk
1 tsk. kanel
30 g kakao
1 tsk. bagepulver
½ tsk. uraffineret salt
50 g rismel
valnødder til pynt
Sådan gør du:
Dadler, æg, vand og olivenolie køres i foodprocessoren. De øvrige ingredienser tilsættes og røres.
Dejen fyldes i smurte muffinforme og bages i 20 min. ved 175 grader i en almindelig ovn og ved 165 grader i en varmluftsovn.

NB!
Hvis du ikke kan læse bogen, er det fordi du mangler
gratis-programmet Acrobat Reader...

Du får:
10 opskrifter på morgenmad
10 opskrifter på frokost
10 opskrifter på middagsretter
10 sunde mellem måltider

+ Masser af helse og motionstips

Om bogen:
Du bliver hvad du spiser, tænker, føler og gør!
Derfor har vi inviteret en række forskellige mennesker, med hver deres kvalificerede tilgange til sundhed. De arbejder alle med sundhed, holder foredrag, kurser og er forfattere til flere bøger om sund livsstil.

Velkommen til bords...

Vi har inviteret:
Naturopath - Caroline Fibæk
Personlig Træner - Lotte Arndal
Ernæringsekspert - Umahro Cadogan
Forfatter - Anette Harbech Olesen
Biopat - Lisbeth Tordendahl
Kostvejleder - Lene Hansson
Livsstilscoach - Thorbjörg Hafsteinsdóttir
Sundhedsinspirator - Mads Bo
Coach - Sofia Manning
Indehaver af Netspiren - Susy Grundahl

- Hvad spiser de selv, de sunde?
- Hvad er deres livret?
- Motionerer de?
- Hvad betyder "Sundhed" for dem.

 

 

Glutenfri Mysliboller

29/11/17 11.27


Ingredienser:
½ liter tempereret vand
15 g skallin, loppefrøskaller eller Husk
1 tsk. uraffineret salt
10 g gær
60 g rosinerog/eller finthakkede abrikoser
30 g solsikkekerner
1 spsk. carob (kan udelades)
2 spsk. kanel
50 g malede mandler
90 g havregryn
200 g rismel

Denne opskrift giver 8-10 mysliboller
Sådan gør du:
Vand og loppefrøskaller røres sammen og trækker ca. 15 min. Piskes derefter 2 min. med håndpisker. De øvrige ingredienser tilsættes og dejen røres godt igennem til konsistensen er som en fast grød.

Formes til boller med våde hænder eller en is ske og lægges forsigtigt på bagepladen. De pensles med olivenolie og bages i 30 min. ved 200 grader i almindelig ovn eller ved 190 grader i varmluftsovn.

Hvis du har en dampovn, kan du med fordel sætte bollerne på hæveprogram i 20 minutter og herefter bage det som i en almindelig ovn, men med jævnlige dampskud.

Glutenfri Pizza

29/11/17 11.25

Ingredienser:
25 g gær
2 tsk honning
3½ dl lunkent vand
1 spsk havsalt eller stensalt
1 spsk ekstra jomfruolivenolie
125 g brunt rismel
125 g boghvedemel
2 spsk FiberHUSK

3 løg, skåret i tynde skiver
3 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
2-3 spsk økologisk smør, kokosolie eller ekstra jomfruolivenolie
Friskkværnet sort peber
4 dåser flåede eller hakkede tomater
Friske krydderurter, for eksempel basilikum, salvie eller oregano
Sådan gør du:
Opløs gær og honning i vandet, og lad det stå 5-10 minutter, så gæren vågner op til dåd. Tilsæt salt og olivenolie og opløs det i væden. Bland brunt rismel, boghvedemel og FiberHUSK. Rør halvdelen af melet ud i væden og bland grundigt. Tilsæt resten af melet lidt efter lidt, mens du ælterdejen. Ælt dejen godt og grundigt i 5 minutter, når alt melet er tilsat. Lad dejen hæve i 30 minutter under et vådt klæde.

I mellemtiden laver du tomatsovsen.
Sauter løg og hvidløg i smør eller olie med salt og peber ved lav varme i 10-15 minutter, til løgene erklare, bløde og søde. Tilsæt tomater, bring sovsen i kog og lad den derefter simre under låg ved lav varme 30-45 minutter. Husk at røre regelmæssigt. Kom de friske krydderurter i tomatsovsen, tag gryden af varmen og lad sovsen trække 5-10 minutter under låg, så krydderurterne lige kollapser.

Del dejen i 2 stykker og ælt dem endnu en gang. Rul dejen ud i 2 store runde pizzaer. Top med tomatsovs, lige inden pizzaen sættes i ovnen. Bag pizzaerne på en bagesten en ad gangen i en 250° C varm ovn i cirka 15 minutter. Alternativt kan du bage pizzaerne på bageplade beklædt med bagepapir i bunden af ovnen - sørg for, at der er bundvarme, og bagepladen er forvarmet.

Fif
Hvis du gerne vil have anden topping end den lækre tomatsovs, kan du bruge en smule kylling, god ost, rejer, laks eller kød. Men lad for guds skyld være med at lave nogle af de tungt belæssede vederstyggeligheder med ananas, dårlig dåsetun eller sekundaskinke, der kaldes for pizzaer.

Tak for opskriften til Anette Harbech Olesen fra Mad for livet.
NB!
Hvis du ikke kan læse bogen, er det fordi du mangler
gratis-programmet Acrobat Reader...

Jeg ved det er fristende at skære ned på kostpengene, men der er SÅ mange andre steder vi kan skære ned, før vi går på kompromis med de gode råvarer.
Derfor har jeg lavet denne gratis e-bog, hvor jeg har samlet mine bedste sparetips.Da jeg for mange år siden åbnede min helsekostbutik, boede jeg med mine to små drenge i butikkens baglokale og min indtægt i de første år var iværksætterydelse, som svarer til halv understøttelse. Udfordringen var at øge indtjeningen, samt spare på alt - uden at gå på kompromis med kvaliteten af råvarerne.

I bogen finder du massere af tips og ideer, som du også kan få glæde af, selv om din økonomi er god.
Betragt min e-bog som en sund buffet,
tag det du kan li´og lad resten stå ;-)

Bedste hilsner fra
Helsevejleder
Susy Grundahl
Indehaver af Netspiren.dk

Cæsarsalat

29/11/17 11.23

Ingredienser - ca. 2 personer:
1/2 romainesalathoved, skyllet, tørret og brækket i mindre stykker
1 ansjosfilet, hakket (eller 1/2 spsk. Worcestershire sauce)
1 fed finthakket hvidløg
1 tsk. citronsaft
2 spsk. Udo?s mayonnaise
30 g revet parmesanost
50 g croutoner
salt og peber
Tilberedning:
Croutoner: forvarm ovnen til ca. 200° C.
Skær dit yndlingsbrød i små tern og vend dem med salt og peber.
Rist brødternene i ovnen, indtil kanterne har taget farve.
Tag brødternene ud af ovnen, og stænk dem med Udo?s olie.
Salat: rør ansjos, hvidløg, citronsaft og mayonnaise sammen i en skål.
Vend salaten i dressingen sammen med croutonerne og halvdelen af osten.
Smag til med salt og peber.
Drys resten af osten over salaten.

Fakta
UDOS CHOICE olie og kvalitetskontrol: Vidste du, at UDOS CHOICE olie indeholder koldpressede, økologiske, frø, som er grundigt testet. Den hældes på kvælstofskyllede flasker af brunt glas og opbevares under kølige forhold, før den bliver solgt, så den sarte olie beskyttes mod lys og iltning.
Vi har samlet Annes anbefalinger i de tre pakker her (dog ikke BBCA).

Pakke 1 - Basispakken
D-Sun fra Biosym
Magnmesium M3
Zink Citrat
Omni Chrom
Multidophilus mælkesyrebakterier
Husk

Pakke 2
Basispakken 1
+ BCAA (forhandles ikke)

Pakke 3
Basispakken +
BCAA (forhandles ikke)
Grøn Te Komplex 70
Marietidsel fra Solaray

Diverse kosttilskud
Pukka Turmeric gurkemeje
Pukka c-vitaminer
Bio Insu Complex kanelbark
Body Heat cayenne kapsler
Omega-3 PurePharma
Ingredienser:
- 4 spsk Sukrin
- 3 dl cremefraiche
- 1 dl mandelmel (fedtreduceret)
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk bagepulver
- 2 strøgne spsk FiberHusk
- 1/2 tsk kardemomme
- 4 æg
Sådan gør du:
Bland alle ingredienserne sammen. Justér med FiberHusk og mælk, til du synes, at du har den rette konsistens (pas på med at hælde for meget ekstra FiberHusk i, og brug da blot en halv teske ad gangen.

For hver halve teske skal du give det lidt tid til at "virke?, før du vurderer konsistensen igen).

Lad dejen hæve i 15 minutter. Bag vaflerne. Da disse indeholder meget cremefraiche, behøver du ikke at bruge så meget smør på vaffeljernet.

Opskriften giver 6-8 store plader.

Æbleskiver glutenfri

29/11/17 11.20

Ingredienser:
3 æg
1/2 tsk. Natron
Skræl af 1 økologisk citron (kan udelades)
200 gr. Rismel
80 gr. Maizena
20 gr. Sukker
1/2 tsk. Salt
1 tsk. Koriander
1 spsk. Fiber Husk eller Skallin
1/2 l. rismælk
50 gr. smeltet smør
50 gr. god olivenolie til bagning
Sådan gør du:
Dejen røres med maskine. Æggehviderne skilles fra blommerne, og hviderne piskes stive med natron og gemmes. Citronskrællen rives fint og mel (rismel, husk og maizena) afvejes og blandes med sukker, salt og koriander.

Æggeblommer, rismælk og smeltet smør kommes i røreskålen og melblandingen tilsættes under omrøring. Æggehviderne vendes forsigtigt i inden bagning.
Panden opvarmes og der kommes lidt olie i hvert hul inden det fylde 3/4 med dej. Æbleskiverne vendes 1/4 omgang ad gangen med en strikkepind, så de bliver jævnt brune over det hele. Serveres med flormelis og marmelade.

Tak til Anette Harbech Olesen
Sådan får du smukke og velplejede fødder
Fødderne skal bære os hele livet, og de får ikke altid den opmærksomhed de behøver. Fødderne er kroppens fundament og skal plejes og passe lige så godt som vores hænder og resten af kroppen. Så her kommer der en række ting du selv kan gøre for at få sunde og velplejede fødder.

Babyfødder, der får dig til at svæve
Giv dig selv et ugentlig fodbad, og afsæt gerne en hel time til at sidde og nyde det. Når fødderne er blødgjorte er de meget nemmere at rense, klippe og pleje. Smør nu dine fødder ind i et TYKT lag urtecreme, og ta´ en sok på natten over. Hvis du ikke har prøvet dette før, bliver du meget overrasket over hvor lækre og bløde dine fødder er blevet.

Glade fødder - Her får du hele pakken, med både pimpsten, fodbalsam og fodbadesalt fra Sæbeværkstedet - Købes her...
Epsomsalt bruges ikke kun til detox - den virker rensende og blødgørendei et fodbad - Købes her...
Olie til fodbadet - En spiseskefuld olie i fodbadet samme med saltet, blødgører fødderne - Købes her...
Fodcreme - Bioselects fantastiske blødgørende fodcreme fugter og plejer trætte ben, tørre og sprukne fødder - Købes her...

3 gode valg mod hård hud
Hård hud er en plage for mange. Nogle vælger at skære det af, når det er tilpas slemt og næsten gør ondt. Det er ikke måden at gøre det på, for huden går i panik og danner endnu hurtigere ny (hård) hud.

Cosborg Hælcreme - Flotte og bløde hæle på under 7 dage! Plejecreme mod tørre, sprukne hæle samt fodsåler - Købes her...
Baby Foot - BabyFoot strømpen sover du med i en uge og dine fødder bliver som nye - uden fil og kniv - Købes her...
Pimpsten Et "Must" - Forbygger hård hud, ved dagligt at masserer den på tørre fødder, lige før du bader - Købes her...

3 produkter der gør dine tæer smukkere
Tånegle har bare en ubehagelig klang og tanken om afklippede tånegle er bare ikke charmerende, speciel ikke andres. Når du klipper dine tånegle er det vigtigt at de klippes lige over og ikke ned langs kanterne.

Negleklipper - En god 3 i én negleklipper, der klipper ved første klip - Købes her...
Polerede tånegle - Gule tånegle er bare ikke pæne, så gi dem en ordentlig tur med denne neglepoleringsfil - Købes her...
Neglelak - Så er neglene klar til at blive pyntet med en af disse neglelakker i alverdens farver - Købes her...

3 produkter der stimulerer zonerne under fødderne.
I Zoneterapiens verden arbejder ud fra at hele kroppen er aftegnet med zoner under fødderne. Ved at trykke på bestemte områder, arbejder man med meridianbanerne og stimulerer kroppens energibaner. Zoneterapien kom til Danmark i 70´erne som noget meget alternativt, men det er nu blevet en anerkendt behandlingsmetode, som der også givet tilskud til igennem sygesikringen Danmark. Vi har et produkter, som selvfølgelig ikke er det samme som en behandling hos en god zoneterapeut, men som dog er med til at stimulerer zonerne.

Zoneterapi rulle
- Brug den en halv times tid derhjemme, når du ser tv eller arbejder ved computeren. Den er god til at få masseret alle zoner under foden - Købes her...
 
Et plaster på - fodskavankerne!
Når fødderne gør ondt, gør det ondt i hele kroppen. Her er en lille nødhjælpsboks med plaster til nogle af de skavanker som de fleste af os kender.
Hvad er en ligtorn?
En ligtorn er en lokaliseret fortykning af huden som følge af gentagne tryk eller friktion på ét bestemt område. Kroppen overproducerer hudceller for at forsøge at beskytte sig selv mod trykket, og denne proces skaber et lag af hård hud.

Hvad er en vabel? Bare fødder i nye sko, er en sikker grobund for en vabel. Vi har alle haft en vabel og ved præcis hvordan det føles. Vabler er kroppens reaktion på friktion og har til formål at beskytte det dybereliggende væv.

Hælrevner plaster - Specialfremstillet til lindring og heling af tørre og sprukne hæle. Det danner en pude, der lindrer tryk og skaber optimale helingsvilkår - Købes her...
Ligtorn plaster - Er specialudviklet til maksimal komfort. Forsænkningen yder lindring ved at omdirigere trykket fra ligtornen til det omgivende område. Købes her...
Vableplaster - Fungerer som et andet lag hud, der lindrer tryk og smerter samt beskytter mod vand, snavs og bakterier. Det behandler vablerne ved at holde på fugten i såret og forebygge dannelsen af sårskorpe - Købes her...

Ekstraprodukter til de sunde fødder
Vorte Væk salven - Ta´ et fodbad og skrab den døde hud væk. Salven påsmøres 2 gange dagligt. (Sæt et plaster over) - Købes her...
Tea Tre olie - Kom et par dråber i dit fodbad, det er rensende og helende - Købes her...

Fodgymnastik
Lav lidt fod gymnastik når du sidder ved computeren eller når du ser tv. Det er godt for kredsløbet og fødderne lige at blive stimuleret ved at du vipper op og ned med foden, drejer foden rundt i cirkelbevægelser og slutter af med at strække fødderne ud, ved at holde dem i stræk oppe og ned i 1 minut af gangen.

Kolde og varme fodbade
Stimuler fødder og kredsløb ved at tage vekselbade. Du skal bruge to baljer, en med koldt vand og en med meget varm vand. Hold skiftevis fødderne i hver balje et par minutter øjeblik af gangen.
Ingredienser:
2 friske æg
2 dl. rørsukker
2 friskrevne gulerødder (mellem store)
2 dl. Gojibær (lægges i blød ca. et døgn)
1 spsk. frisk revet ingefær eller efter behov.
1 spsk. kanel
½ spsk. revet muskatnød
1 dl. yoghurt (neutral smag)
3 spsk. frisk økologisk smør (stuetemp.)
5 dl. hvedemel
1 spsk. bagepulver
1 tsk. salt (fint)
Sådan gør du:
Pisk æggene og farinsukker godt sammen. Tilsæt alle de tørre ingredienser gradvis, under konstant omrøring. Tilsæt yoghurt og smør. Tilsidst tilsættes de friskrevet gulerødder og gojibærene fra Superfruit.

Hæld massen i muffinformene, 6-10 stykker alt efter størrelsen på formene.

De klargjorte muffin placeres i bunden af ovenen, indstil temp. på 175 grader. Bagetiden er 15-30 minutter. Kontroller med en bagestik om dine muffins er færdige. Dejen skal slippe bagestikken når de klar.

Rigtig god fornøjelse og velbekomme!

Gojipunk - Smoothie

29/11/17 11.17

Ingredienser:
1 dl tørrede gojibær
12 grøn te-isterninger
2 dl ren æblejuice
2 knivspidse vaniljepulver
15 g ingefærrod
Sådan gør du:
Kom det hele i en god blender, helst en Vita-Mix eller en i samme liga. Kør i 1-2 minutter. Og drik så. Gojipunk skal indtages med det samme.

Thorbjörgs fif:
Vitaliser yderligere med mindst 1 spsk proteinpulver og 1 spsk Udo?s Choice
Kosttilskudspakken:
Flydende omega 3 - Nordic Naturals Omega 3 med citrus
D-vitamin - 35 mcg D-vitamin kapsler
Multivitamin Spektro med jern
Zink: Naturlig Zink
Magnesium: Naturlig Magnesium
Probiotika: Mælkesyrebakterier

Madlavningspakken:
Husk: Husk naturligt fiberprodukt
Fiberhusk: Husk bagemiddel
Valnøddeolie: Clearspring Valnøddeolie

Dessertpakken:
Sukrin gold: Alternativ til brunt sukker
Sukrin flourmelis: Kaloriefrit flourmelis
Vaniljepulver: Økologisk vaniljepulver
Mandelmel: Økologisk mandelmel
Kakaosmør: Urtegaardens kakaosmør
Mandelsmør:
Cashewsmør: Økologisk cashewnøddecreme
Kakaonibs: RAW - Cacao nibs
Proteinpulver: Økologisk proteinpulver

Udrensningspakken:
Bio Drain: Udrensningskur uden faste
Epsomsalt: Epsom-salt - fødevaregodkendt
Grøn te ekstrakt: Grøn te i breve
Tetra Cleanse: 1 måneds kur til fra Solaray
Chorella: Økologisk Chlorella

Granatæble Smoothie

29/11/17 11.15

Ingredienser:
1 ss Granatæble pulver
1 ts Acai pulver
4 dl ingefær te ? (kold)
2 dl jordbær ? (frisk eller frossen)
½ ts havsalt
Honning eller dadler for en sødere smag
Sådan gør du:
Blend i 20-30 sekunder. Tilsæt væske efter behov.
Ingredienser:
- 2 cm ananas uden skræl
- 1 banan (frisk eller frosset)
- ½ dåse kokosmælk (200 ml)
- 15-20 mynteblade
- 1 håndfuld brændenælder
- 1 håndfuld frosset eller frisk spinat
Tilsæt evt. olie
Sådan gør du:
Som tidligere automekaniker og bartender på Crazy Daisy, er det særlig sjovt at mikse grønne cocktails. Er du vild med den originale ?Piña Colada? og ingredienser som kokosmælk, ananas og mynte, vil du med sikkerhed elske denne nye og noget sundere version.

Den smager - som den velkendte kusine - ubeskriveligt frisk og lækker. Jeg elsker den og drikker den ofte som et sundt og livsforlængende mellemmåltid. Mums!
Jeg får af og til spørgsmål om kosttilskud i forbindelse med indlæggelse og operation, som jeg plejer at svare løbende. Men da min veninde skulle gennemgå en stor operation, havde vi en del snakke frem og tilbage om hvad hun skulle tage og hvad hun i hverttilfælde ikke skulle indtage af urter og kosttilskud. Det er blevet til denne lille guide med gode råd til før og efter en operation.


FØR OPERATIONEN

Før en operation så er det godt at indstille sig mentalt til opholdet. Gør dig klar til en lille hospitals wellness ophold. ja, du kan lige så godt få det bedste ud af det. Så pak en fin morgenkåbe, tøfler og toiletartikler. Køb en god bog eller en lydbog, som du kan ligge og lytte til. Husk ørepropper eller høretelefoner så du forstyres så lidt som muligt af dine stuekammarater. Medbring også lidt lækkerier, så du har lidt sund nydelse ved din side, til efter operationen. Gerne mørk chokolade da det fremmer dannelsen af serotonin, som virker afstressende og kærlig.

Angst for operationen
En operation er stressende for kroppen, så derfor skal du styrke dig så meget som muligt. Hvis du har mulighed for det, så få kroppen i form, ved lettere motion, lange gåture og få masser af frisk luft og sund mad. Uanset om det er en lille eller en stor operation, så kan man godt være angst for hvad der skal ske, narkosen og hvordan resultatet bliver. Lav nogle gode åndedrætsøvelser, hvor du trækker vejret god igennem, helt ned til den yderste lungetip og ånd ud igen. Lav disse øvelser flere gange om dagen.

Da min veninde skulle opereres for en stor væskeansamling på leveren, gik vi ud til vesterhavet, på en stormfuld vinterdag. Her fandt vi en stor sten, som vi stillede os op på og råbte, af lungernes fulde kraft. Det virkede som en mental udrensning og en klargørelse til den operationen. Det er så flot beskrevet i Helles blogindlæg "Om at råbe højt?.


Proteiner
Spis sund og vær speciel opmærksom på at du får nok protein, som er kroppens byggesten. Her kan du også lave dig en lækker proteindrik, med frugt, bær og et godt proteintilskud, som hampeprotein.

En god fordøjelse
Operation, medicin, penicillin og liggetiden i en hospitalsseng, kan være en prøvelse for selv den bedste fordøjelse. Så ca. 14 dage før operationen, er det en god idé at tage en kur med de gode mælkesyrerbakterier, som bygger tarmen op. Her vil jeg anbefale Symbioflor og den kan du godt forsætte med, et stykke tid efter operationen

Sår helende
Zink virker sår helende og er et godt tilskud at tage en lille måned før operationen. Rygning kan forlænge helingen af sår, så hvis du ryger så er denne operation der er startskudet til et liv uden røg.

MEDICIN OG KOSTTILSKUD

Tager du medicin?

Hvis du tager lægeordineret medicin så tal med din læge om hvorvidt du skal forsætte med op til operationen. Vær opmærksom på at hvis du får blodfortyndende såsom maravan eller magnyl så skal du nok holde en pause, en uges tid op til operationen. Tag en snak med din læge om det.

Kosttilskud du skal undgå
Det er en god ide at holde en pause med diverse kosttilskud, en uges tid før operationen. Ophører med at indtage urter der kan virke koagulerende. Det er f.eks K-Vitamin og Q-10. Det er vigtig at du holder en pause med kosttilskud og urter der virker blodfortyndende. De blodfortyndende kosttilskud kan være fiskeolie, hørfrøolie, ingefær, hvidløg, Ginkgo Biloba, og E-vitaminer. For at være på den sikre side så kan du helt stoppe med at tage kosttilskud og naturlægemidler en uge før operationen.

Ved akut operation er det vigtigt at du fortæller lægen hvilke kosttilskud du indtager.


EFTER OPERATIONEN

Når du er blevet opereret, så kommer der måske en periode hvor kroppen skal slappe af og genopbygges. Få det bedste ud af denne tid, med afslapning, nydelse og forkælelse. Efter en operation kan der være en del symptomer, som blodmangel, kvalme og træthed. Men her er der en masse sunde og dejlige ting du kan gøre for dig selv, kroppen og dit ar.

Kvalme og ingen appetit.
Appetitten kan være svækket og endda kombineret med kvalme, efter operationen. Så den smugle mad du kan spise, bør være så sund og levende som muligt. Server maden i små fine portioner på en lille tallerken, så måltidet ikke ser alt for uoverskuelig ud.

Drik vand og tranebærsaft
Husk at drikke rigelig med vand, så du ikke dehydrerer. Vand er også rensende og bliver du skyllet godt igennem. Drik også tranebærsaft, da det menes at forbygge eller nedsætte risikoen for blærebetændelse.

Et pænt ar

E-vitamin er god til sår heling, styrkelse af bindevævet og dermed også god til efterbehandling af operationsar. Dog først efter at trådene er taget ud. Så masser dit arret blidt og grundigt to gange om dagen med en god økologisk E-vitaminolie. Du kan også vælge en god hvedekimsolie, da den er rig på naturlige E-Vitaminer.
C-Vitamin er også med til at pleje et ar efter en operation. Så du kan suppler med Pukka C-Vitamin som er en af de mest naturlige C-Vitaminer med udtræk fra frugt og bær.

Rene hænder
Der kan være mange bakterier på et hospital, så uden af få tvangstanker, så sørg for ikke at sætte fingrene i for meget og brug evt. et ærme elle en lille klud når du træder ind p toilettet. Husk at vaske hænder, og evt. sprit dem af også. Der er desinficerende sæbe på hospitalet. Har du sart hud, så kan du tage dine egne Øko-vådservietter med tea tre med fra Dr. Organic.

Jern mangel
Efter en større operation kan du risikerer at miste blod og derved få en meget lav blodprocent. Symptomerne derpå er træthed og svimmelhed og for at rette op på det, skal du sikkert have ekstra jern. Det skal du selvfølge tale med lægen om. Mange jernprodukter kan desværre give hård mave. Så her vil jeg anbefale Femi Jern som også indeholder Folsyre, B12 og C-Vitamin som gør optagelsen nemmere.

Frisk luft
Indeklimaet på hospitaler er ofte meget tørt, og her kan det være skønt for huden at få et pust fra Pukka økologisk rosenspray. Frisk luft er vigtig for alle kroppens celler. Så snart du har mulighed for det, så kom ud i den friske luft flere gange om dagen.

Helsehumor
Hvad en sygehushave?
Det er en have, hvor de syge, når de er raske, er nede, når de er oppe.
Hvis du siger det rigtig hurtig, så lyder det faktisk ret sjov ;-)


Jetlag efter narkosen
Vi kender jetlag fra lange flyveture, som forstyrrer døgnrytmen. Det samme jetlag kan opstå efter narkose, da der er skabt en ubalance i kroppens indre ur. Det skyldes et samspil af melatonin og tryptofan. Dagslys, mørke og kosten har stor indflydelse på dette operations jetlag og der er flere ting du selv kan gøre. Min veninde, Helle har i forbindelse med hendes operation skrevet et virkelig godt blogindlæg om Melatonin og hvilke fødevarer du kan spise. Læs med på Jordemoderlounge.

Håber du kan bruge nogle af disse tips og at du får et godt hospitalophold.

God bedring fra
Susy Grundahl
Netspiren.dk
Ingredienser - ca. 2 personer:
500 g tomater i tern
2 røde peberfrugter i tern
1 stort salatløg i små tern
5 dl varm kyllinge- eller grøntsagsbouillon
(brug evt. en hjemmelavet fond eller bouillon med et lavt saltindhold)
2 spsk. UDOS CHOICE3-6-9 Olieblanding
salt og peber
Tilberedning:
Forvarm ovnen til 190° C.
Fordel tomater, peberfrugt og løg på to bageplader med bagepapir.
Sæt pladerne i ovnen til grønsagerne er bløde og har taget farve i kanterne ? (ca. 45 min.).
Blend hver plade grøntsager med halvdelen af den varme bouillon, til det har en jævn konsistens
Varm suppen igennem i en gryde.
Rør olien i og smag til med salt og peber.

Fakta
Udo?s olie og huden: Vidste du, at når kroppen mangler de essentielle fedtsyrer, så vil den sende Omega-3 og -6 derhen, hvor der er størst behov. Tør hud er et af de først tegn på, at man ikke får tilstrækkeligt med fedtsyrer. Et af de første gode tegn, folk bemærker, når de begynder at bruge Udo?s olie regelmæssigt, er en hud, der ser sundere ud.
Her er en liste over de produkter som Anna Bogdanova anbefaler.
Husk at når du er tilmeldt hendes kurser, så får du tildelt en rabatkode som gør produkterne endnu billigere.

Basisprodukter:
Grøn te - ActiGreen grøn teeekstrakt
Multivitaminer - Omnimin Pure fra Biosym
Magnesium - Plantforce Magnesium
D-vitaminer - Purepharma D-vitaminer
Omega 3 - Purepharma Omega3
Magnesium - Purepharma Magnesium


Andre anbefalede produkter:
- Baldriandra?ber - Baldrian dråber fra Natur Drogeriet
- Multivitaminer - Omnimin Pure fra Biosym
- Adaptogener - OmniVital fra Biosym
- Proteinpulver - EcoProtein
- Mælkesyrebakterier - NDS Probiotic Classic 10
- Nordic Naturals Cod liver oil - Arctic Cod liver oil
- Nordic Naturals Omega-3 - Omega 3 flydende med citrussmag
- Nordic Naturals Omega-3 til vegetarer - Algae Omega fra Nordic Naturals
- Proteinpulver - Plantforce Synergy

- C-vitamin - Pukka Naturlig C-Vitamin
- Mælkesyrebakterier - Purepharma Synbiotics SB3 sticks
- Zink - Zink Citrat fra Solaray
- C-vitamin - C-vitamin fra Solaray
- Mælkesyrebakterier - Udo's Choice Super Adult
Ingredienser:
60 g kokosolie + lidt ekstra til at smøre formen
135 g xylitol
4 æg
120 g quinoamel + lidt ekstra til formen
30 g byggræs- eller hvedegræspulver
en meget lille knivspids havsalt
300 g frosne hindbær
10 tørrede dadler uden sten
1 banan, skrællet
1 dl kokosmælk
et lille drys vaniljepulver

Mængde: 1 lagkage.
Tilberedningstid: 40-45 minutter.
Holdbarhed: Lagkagebundene holder sig et par dage, men de er klart blødest og mest saftige, når de er nybagte. Softicen skal spise øjeblikkeligt.
Anvendelse: Når der er dømt islagkage!
Køkkengear in action: En god silikoneform til kagebundene og en foodprocessor til softicen.
Sådan gør du:
Smelt kokosolien, og afkøl den til !ngertemperatur (men den må ikke begynde at størkne). Pisk xylitol og æg sammen til en luftig masse. Det tager ca. 5 minutter med en elpisker med fuld fart på. Smør en tærteform på ca. 25 cm i diameter med lidt kokosolie, og drys en smule mel i, så hele bunden er ?støvet?, og lagkagebunden ikke hænger fast, når den er bagt.

Bland quinoamelet med byg- eller hvedegræspulver og havsalt. Vend forsigtigt blandingen i ægge-xylitolmassen ad tre omgange. Vend så kokosolien i dejen, og hæld dejen i tærteformen.

Bag lagkagebunden i 30-40 minutter i en 175 grader varm ovn. Lagkagebunden er færdig, når over"aden er brun og så fast, at over"aden springer tilbage, hvis du trykker let på den med en finger. Hvis din finger efterlader et permanent aftryk, er lagkagebunden ikke bagt færdig endnu. Lad lagkagebunden stå 5 minutter i tærteformen og samle sig, inden den forsigtigt vendes ud og afkøles i et par timer. Skær lagkagebunden i 2 skiver, så du har en top og en bund. Kom hindbær, dadler, banan, kokosmælk og vanilje i en foodprocessor, og tænd. Lad foodprocessoren køre med massen i et par minutter, så det bliver til softice. Lad dig ikke forskrække af, at det larmer og hakker lidt. Kom to tredjedele af softicen på den nederste lagkagebund, og læg toppen på.
Top med resten af softicen.

Sundhedsfif:
Da der er brugt xylitol i stedet for sukker, slipper du for et blodsukkerchok.

Køkkentip:
Du kan lege med hakkede nødder og mandler. Kom fx 20-25 g !nthakkede mandler eller hasselnødder i dejen, evt. nænsomt ristede.

Xylitolen kan erstattesmed erythritol. Byg- eller hvedegræs-pulveret kan erstattes med frysetørret granatæblepulver, så får du en lyserød lagkage.

Hindbærrene kan erstattes med andre frosne bær, fx jordbær eller blåbær.

Sukker & Sødestoffer

29/11/17 11.08


Sukker var oprindeligt et meget fint og eksklusivt krydderi der blev kaldt for "Det hvide guld". Det var dyrt og blev kun brugt i overklassens te og kaffe. Nu bruger vi sukker i en grad der er så skadelig for kroppen, at det har fået betegnelsen "Den hvide gift". Men der er kommet mange forskellige naturlige sødemidler som alternativ til sukkeret, og som ikke belaster kroppen og blodsukkeret, på samme måde. Det kan du læse meget mere om i denne artikel.

Prioriter dit sukker
Sukker har sin berettigelse rent smagsmæssigt hvis vi bruger det med respekt, på samme måde som safran, chili og andre krydderier. Når vi bruger sukker i maden er det ikke kun for at søde, men i høj grad for at fremme smagen af de andre ingredienser. Smagen i salatdressinger og sauce smager bare bedre når det tilsættes et ganske lille bitte drys rørsukker eller ahornsirup.

Det er ikke her vi skal være hysteriske. Det er ved for meget slik og kage, og ikke mindst alle de færdigretter som gemmer på virkelig meget tilsat sukker. For eksempel indeholder 1 liter frugtyoghurt ca. 40 sukkerknald, en plade chokolade ca. 50 sukkerknald og ½ liter sodavand indeholder ca. 25 sukkerknald. Vores sukkerindtagelse her i Danmark er eksploderet. De egentlige tal for hvor meget sukker vi spiser svinger fra 20 ? 30 kilo sukker om året. Et overforbrug eller et misbrug af sukker forvolder store skader på kroppen. Uren hud, dårlige tænder, overvægt, humørsvingninger, næring til svamp og det medfører en yderlige trang til sukker. Mange lider at en slags "omvendt sukkersyge" de har for lavt blodsukker. Det kaldes meget harmløs for en "sød tand"

Kroppen har brug for sukker!
Ja hjernen har brug for glukose, men kun ca. 10 % af vores daglige energi indtag bør være fra sukker. Altså ikke fra tilsat sukker, men fra den naturlig sukker der er i vores fødevarer. Når vi vælger sukker, så er rørsukker et mindre forarbejdet produkt end hvidt sukker, og det har bevaret nogle af mineralerne, men dog ikke nok til at betragte det som en næringskilde.

Feder sukker?
Det har været diskuteret i mange år, men nu er der vist ikke længere nogen der er i tvivl - For meget sukker feder Når vi optager næring fra tarmen, bliver kulhydraterne (sukkerdelen) omdannet til glukose, og går i blodbanen og bruges til forbrænding i de forskellige dele af kroppen. Overskuddet af sukkeret oplageres i leveren som glukose og det frigives når vores blodsukker sænkes. Glukosen kan også oplageres i musklerne. Hvis vi oplagrer meget mere glukose end det kroppen skal bruge, så omdannes det til fedt!

Oversigt over det mest almindelige sukker
Hvid sukker stammer fra sukkerroer som er en rodfrugt, eller fra sukkerrør som er en græs art. Den raffinerede hvide sukker fra planterne har været igennem en længere proces der starte med at den vaskes, findelt, ekstraheret, renset og inddampet. Derefter bliver sukkeret isoleret og tørret. Den renses igen og der tilsættes svovldioxid og den inddampes og resten er alt for teknisk til mig.
Rørsukker er RÅ sukker som udvindes af sukkerrør, men på en mere skånsom måde end det hvide sukker, hvilket gør at den bevarer flere af de naturlige mineraler.
Mørk rørsukker er en blanding af sukkerkrystaller og sirupsrester. Det er sirupsresterne, der giver rørsukkeret sin brune farve og karamelliserede smag.
Flormelis er meget fin malet sukker.
Melasse er et tyktflydende sukkerstof, som er et restprodukt fra sukkerindustrien.
Muscovadorørsukker er forarbejdet så lidt som muligt for at bevare aromaen og farven. Der findes både Lys og Mørk Muscovadorørsukker.
Kandis er ekstra store sukkerkrystaller, som fremstilles ved meget langsom krystallisering. Den brune farve og aromaen sukkeret der under opvarmning har dannet karamelstoffer og smag.
Sirup kan være et biprodukt af sukker, fra fremstillingen af sukker. Sirup laves også ud fra , æbler, ahorn mm. Sirup har bibeholdt mineralerne fra den kilde de er udvundet fra
Puddersukker eller brun farin som det også kaldes er en blanding af sukker og rørsukkersirup.

Vidste du?
Det første danske sukkerraffinaderi blev anlagt omkring år 1620 i København. I 1633 var det kun apotekere, der havde lov at sælge sukker eller sukkertoppe, da man mente, sukker var medicin. Først 50 år senere i 1683 fik materialister også lov at sælge det. Kilde: Dansukker

Det naturlige alternativ til sukker
Der er kommet en masse nye alternativer til sukker, som ikke feder og som ikke forstyrrer blodsukkeret og er derfor også gode til diabetikere.

Stevia planten
Planten Stevia rebaudiana Bertoni, indeholder et naturligt sødestof, som søder op til 450 gange så meget som sukker. Den Grønne stevia ? er den mest naturlige, da den er som den hele urt, men den smager lidt af lakrids. Hvid Stevia er det samme som Grøn Stevia, man har blot fjernet det grønne klorofyl, så den har en mere neutral smag.
OBS: selve Steviaplanten ikke er ikke godkendt til indtagelse i EU.

Stevia godkendt
Steviol glycosid også kaldet E-960 er nu godkendt af EU. Det er udvundet af den sydamerikanske plante Stevia rebaudiana Bertoni.Stevia virker næsten som almindeligt sukker og stimulerer mæthedscentrene i hjernen hvilket gør at kroppen føler den har fået dækket sit sukkerbehov. I modsætning til stoffet Aspartam, der ikke giver hjernen dette signal og derfor gør at man drikker endnu mere med af Light produkterne, for at få denne sukkertilfredsstillelse.

Stevia er uden kalorier og ingen kulhydrater
Kan bruges til madlavning og bagning - er mild mod tænderne - velegnet til diabetikere.
Stevia Sød- Bruges i madlavning, bagning og til kaffe, te eller andre varme og kolde drikke - Køb Stevia Sød her...
Stevia MaxSød - Den indeholder ren Steviol glykosid med 97 % rebaudioside A og intet andet.
Stevia Flydende - Flydende koncentrat fra Stevia planten 100 ml. uden alkohol - Køb flydende Stevia her...
Stevia Pulver - 15 gram ekstremt koncentreret Steviapulver. Sød smag uden kalorier - Køb Stevia pulver her...

Sukrin
Sukrin består af det naturlige, men kaloriefri sødestof, erythritol, som er en såkaldt sukkeralkohol. Erythritol har været en del af menneskers kost siden tidernes morgen, da det findes naturligt i bl.a. pærer, meloner og svampe. Erythritolet i Sukrin er lavet af glukose, altså druesukker, som underkastes en fermentering (gæring), der omdanner al glukosen til erythritol. Sukrin har nul kalorier og og et GI på 0, der gør at Sukrin ikke påvirker blodsukkeret - Køb Sukrin her...

Sukrin+ med Stevia
Sukrin+ er Sukrin, som er smeltet sammen med Stevia. Resultatet er et 100 % naturligt sødemiddel, som er dobbelt så sødt som alm hvidt sukker. Sukrin+ kombinerer den populære sukker-konsistens fra Sukrin med Stevias sødme. Og som et plus fjerner Sukrin den bitre bismag, der som Stevia-planten ellers er kendt for - Køb Sukrin+ med Stevia her...

Birkesød
Birkesød sødestof er et naturligt alternativ til sukker. Det både søder og smager godt samtidig med det skåner tænderne og vægten. Birkesød indeholder det koncentreret sødestof der kaldes Xylitol, som ofte fremstilles syntetisk. Det findes naturligt i træ, frugter, grønsager og i kroppen. BirkeSød indeholder 40 % færre kalorier i end sukker Birkesød har et GI på 7 Naturdrogeriet som står som garant for at Birkesød er udvundet fra birketræet - Køb Birkesød her...

BIRKESØD - 500 gram BirkeSød xylitol svarer til 455 gram sukker.
SUKRIN ? 3 Teskefulde Sukrin er ca. lig med 2 tsk. Sukker
STEVIA - 1 Teske Stevia søder som 4 gram sukker.


Sorbitol
Sorbitol er et alkohol og et af de fire stoffer som normalt bruges som sødestof i naturslik og "sukkerfri? slik. Det er et svagt sødende stof, på samme smagsniveau som almindeligt sukker. Ved et overdrevet forbrug kan det give diaré. Sorbitol findes naturligt i forskellige bær og frugter, men laves også syntetisk og det fremgår desværre ikke tydeligt, hvad der er naturligt.

Glykæmisk indeks på sukker og sødestoffer
GI står for Glykæmisk indeks. GI værdierne (GI tallet) er fundet ud fra fødevarernes umiddelbare effekt på blodsukkeret, som i høj grad er afhængig af kvaliteten af kulhydraterne i maden.

Obs ? Denne tabel over Glykæmisk index er kun ca. tal da der er ret stor forskel og usikkerhed på de forskellige tabellers GI. Det skyldes blandt andet at GI tallet er afhængig af hvilket land fødevaren er fra, hvilken jord den er dyrket og bearbejdningen af den enkelte fødevare. Men det er ret bemærkelsesværdig at se hvor stor forskel der er på tørrede dadler i forhold til tørrede abrikoser. Egentlig kan man godt fornemme at dadler er meget blødere og nemme at mase i frugtkugler, hvor i mod abrikoserne har en fastere struktur og dermed også flere fyldstoffer og dermed et lavere GI.

Den lille sukkertabel - Glykæmisk indeks
Sukrin - 0
Stevia - 0
BirkeSød ( Xylitol) - 7
Sirup Agave - 11
Fruktose - 19
Sorbitol - 25
Abrikoser, tørrede - 31
Palmesukker - 35
Laktose - 45
Ahornsirup - 54
Abrikoser - 57
Figner, tørrede - 61
Rosiner - 64
Rørsukker - 68
Sukker - 73
Honning - 87
Glukose (druesukker) - 100
Dadler, tørrede - 103
Maltose - 105

Se et udvidet Glykæmisk Index...

Kulhydrater
Denne lille oversigt over de forskellige kulhydrater, hjælper dig til at få en fornemmelse af GI tallet på diverse fødevarer, ved at se hvilke kulhydrater der står på varedeklaretionen.

Kulhydrater giver energi til kroppen og inddeles i hvor hurtige de optages i kroppen Monosaccharider og Disaccharider er de simple kulhydrater, der optages hurtig i kroppen. Polysaccharider er komplekse kulhydrater som optages langsomt, da de kommer fra fødevarer som også indeholder fibre og stivelse.

Monosaccharider har et højt GI
Glukose fra druesukker
Fruktose fra forskellige frugter

Disaccharider har et højt GI
Saccharose er naturligt sukker fra rørsukker
Laktose er naturligt sukker fra mælk
Maltose er et naturligt sukker fra malt (bygmalt, hvedemalt, mm)

Polysaccharider har et lavere GI
Det er stivelsen fra fødevarer, som feks. korn og nødder.

Kunstige Sødestoffer
Fødevarestyrelsens beskrivelse af Aspartam: Sødestoffet aspartam forekommer ikke naturligt, men de to aminosyrer, som det består af, er naturlige stoffer, der findes i proteinerne i vores kost, fx i ost, kød, fisk, æg, frugt og grøntsager. I naturen optræder de to aminosyrer altid sammen med andre aminosyrer, men når de isoleres fra de andre og sættes sammen, giver de en sød smag.

Kommentar: De findes naturligt i maden, ja men de er syntetiske fremstillet og ikke udvundet af de naturlige aminosyrer. Kommentar: I Danmark er det kun tilladt at sælge proteiner der er bevaret i deres fulde form, Altså det er forbudt at skille proteinkæden fra hinanden og sælge enkeltstående aminosyrer. Dog ikke ved aspartam!

Nej Tak til Aspartam
Sødestoffet aspartam er et kunstig sødestof som går også under navnet E 951 og NutraSweet. Aspartam består af aminosyrerne asparginsyre og fenylalanin forbundet med methanol, bedre kendt som træsprit.

Aspartam findes i mange Light produkter og har i mange år været mistænkt for at kunne give kræft, det er dog fra undersøgelser som er lavet på rotter, men alligevel! EU har i 2006 frikendt stoffet og fastslår at det forsat er sikket at bruge, i en daglig indtagelse på 40 mg pr. kg legemsvægt Man skal ikke klikke ret meget rundt på nettet før det vrimler med skræk beretninger og advarsler om Aspartam. Aspartam er forbudt i økologiske fødevarer, men ikke i babymad!

Kunstige sødestoffer indeholder også kalorier, men da det søder op til 200 gange så meget som naturligt sukker, begrænser man derved indtaget. Det viser sig dog at kroppen ikke helt har fundet ud af at den har fået sukker, ens sukkertrang bliver simpelthen ikke mættet og derfor indtager man meget mere sodavand eller slik end man ville ha gjort hvis det var den rene sukker.

Sucralose
Sucralose er syntetisk fremstillet og der derfor et kunstigt sukker. Nogle prøver at snige sig til at kalde den ?naturligt? da den oprindelig stammer fra rørsukker. Men efter klorbehandlingen, kommer den til at søde ca. 600 gange mere end sukker og kan ikke længere kaldes naturligt. Migræneforbundet er skeptisk over for den og den er ikke tilladt i økologiske produkter.

Diabetes
Tidligere troede man, at diabetikere ikke kunne tåle den mindste smule sukker I dag ved vi, at personer med diabetes kan spise op til 50 g tilsat sukker (sakkarose) om dagen. Sukkermængden må dog højst udgøre 10 % af det daglige energiindtag (10 E %). 5 g sukker fås f.eks. fra:
1 tsk. Honning
1 tsk. Sukker.
2 tsk. sukkerholdig marmelade
2 tsk. sukkerholdig marmelade
2 stk. pålægschokolade
Kilde: www.diabetes.dk

Så sødt som i gamle dage
Den ældste måde at søde på er at bruge honning, frugter og tørrede frugter. Hvis du lægger tørrede frugter i lidt vand natten over, får du det fineste sukkervand, og de tørrede frugter kan bruges til mysli, grød og bagværk.

Det var en lille gennemgang af de forskellige sukker og sødestoffer. Du kan læse mere om hvordan sukker belaster kroppen i artiklen Ustabilt blodsukker.
Artikel af: Helsevejleder Susy Grundahl

Grøn Juice

29/11/17 11.07

Ingredienser:
GRØN JUICE
Babyspinat (ca 5 dl) - eller anden bladgrønt i sæson - f.eks. grønkål eller friske brændenældeskud Agurk (en hel agurk) eller squash.
Bladselleri (3-4 stængler)
Evt et æble for smagens skyld.

GRØN SMOOTHIE
2 KÆMPE portioner
2-3 stykker sød frugt, fx æble eller pærer ? blendes først (medmindre du er den lykkelige ejer af enVitaMix blender, så er rækkefølgen ligegyldig)
1-2 grøntsager som fx selleristilke, squash, agurk eller zucchini
1 pose spinat babyleaves eller anden bladgrønt.
Evt Blågrønne eller grønne alger, byggræspulver eller spirer.
Sådan gør du:
Lav gerne en større portion smoothie og gem i aflukkede beholdere på køl ? så har du til hele formiddagen ;)

Ammehjerne

29/11/17 11.06

Øh hvad? Nej. Det tror jeg ikke, du sagde? Vel?
Tiden efter fødslen kan byde på lidt problemer med hukommelsen - Kender du det?

Derfor får du ammehjerne!
? Det kan være på grund af væskemangel.
? Mangel på kalorier. Du bruger rigtig meget energi, når du ammer.
? Du får ikke nok næringsstoffer. Især D-vitamin, B-vitaminer. Zink, Jern og Omega-3 fedtsyrer.
? Mangel på søvn og bevægelse. Det giver også træthed ikke at få bevæget sig.
? Hormonet oxyticin kan godt gøre, at man bliver lidt mere ?easy going?.
? Bare det at du lige har født og der er mange nye ting. Din reptilhjerne prioriterer din baby - så der er muligvis ikke plads til så meget andet.

Hvad kan du spise?
? Mere fed fisk
? Flere grøntsager ? her er det oplagt at drikke friskpresset grøntsagsjuice.
? Grøn te (der er koffein i - men der er mindre af det og det giver et mildere - men dog brugbart ?kick?).
? Drik masser af vand.
? Spis grøntsagssupper: Du får både vand og grøntsager.
? Spis fuldkorn og bælgfrugter. ? Husk mellemmåltider som er energitætte - f.eks. nødder og tørret frugt.
? Kød og fjerkræ er særligt godt, hvis du har jernmangel.
? Bevæg dig.

Kosttilskud
? Kraftig multivitamin-pille med jern.
? D-vitamin: 2000 IU eller få målt dit niveau hos lægen, så du kan dosere mere præcist.
? B-vitamin-kompleks
? Zink (sørg for at tage testen, så du doserer korrekt.

Tak til Oscar Umahro Cadogan & Nadia Louise Kristensen.

Grønne bønner

29/11/17 11.06

Ingredienser:
1 bundt grønne bønner
1 helt hvidløg
5 spsk. olivenolie
salt og peber
Sådan gør du:
Olivenolie varmes i en gryde.
Hvidløg skæres i flager og svitses svagt.
Bønnerne skylles og svitses med i ca. 5 min.
Tilsæt salt og peber.

Hvis det skal være endnu mere lækkert, så kan man pynte retten, med flager af riskskåret picorino (fåremælks ost), fås hos ostehandleren eller en italiensk specialbutik.

Grøntsagsfrikadeller

29/11/17 11.03

Ingredienser:
175 gr. fint revet rodselleri
3 fint hakkede rødløg
1 revet gulerod
3 æg
1-2 dl. havregrynkarry
salt og peber
olivenolie
Sådan gør du:
Bland samtlige ingredienser undt. olien, og lad farsen hvile et kvarter.
Form til frikadeller og brun dem på alle sider i olie, steg evt. færdig i ovn ellers skal de stege ca. 8 min. på hver side.

Ønsker man kroketter kan de formes som kroketter og vendes i speltrasp eller glutenfri rasp og steges /bages på samme måde.

Gulerodskage

29/11/17 11.01

Ingredienser:
2 dl sesamolie el. macadamia olie
3 dl rørsukker
2 spsk. Ahornsirup
2 dl kokosmel
5 dl sigtet speltmel
5 dl fintrevet gulerod
1 dl groft revet æble
1 tsk reven citron skal
saften fra en ½ citron
250 g mandler (halvdelen fint hakket, resten grovhakket)
2 dl tørret frugt (figner, rosiner, abrikoser el. lign.)
2 spsk. solsikkekerner (ristet på en tør pande tilsat 1 lille teske tamari)
3 teske kanel
1 teske vanille
½ teske kardemomme
3 spsk. ananassaft
4 æg
1 spsk. bagepulver tilsættes lige før æggehviderne.
Sådan gør du:
Tilberedning af gulerodskageRør olie og sukker sammen, bland ovenstående i. Æggeblommerne tilsættes sammen med de øvrige ingredienser, men hviderne tages fra, piskes stive og vendes forsigtig i til allersidst.Dejen fyldes i en flad (smurt) form. Bages ved 190 grader i ca. 40 min. Nydes evt. med en spsk. creme Fraiche Velbekomme :-)


Vi har alle prøvet at smøre os ind i en creme, der irriterer huden og får den til at rødme, klø og blusse. Det kan skyldes parfume, parabener eller helt naturlige ingredienser. Ved hudlidelser anvendes der ofte cortisonsalver, da de virker antiinflammatoriske. Det kan være nødvendigt, kortvarende, men på sigt ødelægger de huden. Jeg har udvalgt enkelt olier og specialcremer, men også hele hudplejeserie, som virker antiinflammatoriske og dermed dæmpende på en blussende, rød og sart hud.


DR. HAUSCHKA LERMASKE er et rent produkt, der indeholder den mineralholdige ler. Den blandes op i vand og evt. lidt ansigtsolie. Lad den virke i 15 minutter, eller indtil den størkner. Lav en blid peeling, når du vasker masken af. Lermasken løsner hudorme, dæmper rødmen og virker beroligende. Køb Dr. Hauschka Lermaske her...


KROP OG HUDPLEJEOLIER
Alle de gode olier vi kender fra, det antiinflammatoriske køkken. Dem skal vi selvfølgelig også nærer huden med.

ARGAN SKØNHEDSOLIE
- er fra Marokko, hvor den anvendes i ren olieform. Arganolie beskytter mod solens stråler og virker blødgørende for både hud og hår. Køb skønhedsolien her...

SUNPATI Serum
- er en virkelig god ansigtsolie, med hele 34 forskellige urter blomster og gode olier. En anti-age olie der med fordel kan anvendes til tør og sart hud. Der skal kun bruges ganske få dråber daglig, til at få en plejende og regenererende virkning. Køb ansigtsolien her...

Juhldal PSO shampoo
- er speciel udviklet til skællende og skorpebelagt hovedbund. Køb shampooen her...

SPECIALCREMER

Raunsborg
Raunsborg Sensitive håndcreme er perfekt til sarte hænder - parfumefri, nærende og fugtgivende. Kan købes her...

TRAUMEEL SALVE

- en homøopatisk creme, som er god til hudproblemer og irreteret hud. Den er også god til at berolige en irreteret og kløende hud. Køb Traumeelsalve her...

PUKKA ROSENVAND
- er fyldt med roser, der virker antiinflammatoriske og forfriskende på en træt hud. Er også en god som ansigts tonic til sart og blussende hud. Køb Pukka Rosenvand her...

MELLISA dagcreme
- til sart hud, indeholder de beroligende urter som morgenfrue, arnica og kamille. Et rigtig godt valg til sart hud. Køb cremen her...

DR. HAUSCHKA ROSENCREME
- er en fed og nærende creme, som er god mod rødme og tør hud. Køb rosencremen her...

JUHLDAL PSO no.14
- er en parfumefri specialcreme, der er skabt til særdeles sart og tør hud. Den indeholder en sammensætning af forskellige olier, som lindre ved hudirritation, kløe og ubehag. Køb den her...

HUDPLESERIER


AVIVIR Aloe Vera hudpleje.

- en hudplejeserie der med det høje indhold af økologisk aloe vera, virker antiinflammatorisk og plejende. Kan købes her...

Beauté Pacifique
- er anbefalet af flere hudlæger, da den ud over at være en anti-age serie også er god til eksem og problemhud.Kan købes her...

BIOselect
- er en hel hudplejeserie som er sammensat på baggrund af økologisk olivenolie og urter.Kan købes her...

BIDRO
- har en lille fin serie til hud og hår, som er lavet på den styrkende gele royal og urter. Kan købes her...

Zinobel
Zinobel er en anti-age hudplejeserie til både mænd og kvinder. Den er rig på de antiinflammatoriske urter såsom Aloe Vera, gurkemeje, hyben, grapefrugt, vindruekerneekstrakt, avocado og pebermynte. Kan købes her...Det var min lille guide til antiinflammatorisk hudpleje.
Alle der har sart hud, med tendens til opblusning, kløe og udslet, eksem og psoriasis har prøvet et utal af hudplejeprodukter, som blot forværrede situationen. Så jeg har fundet en række antiinflammatoriske hudplejeprodukter, som du kan vælge imellem. Jeg har testet og afprøvet SÅ mange cremer og det har selvfølgelig gjort at min hud i perioder er blusset voldsom op. Resultatet er blevet en lille guide som du kan bruge til inspiration, til dit næste valg af hudpleje.

Jeg vil for god orden skyld sige, at selvom jeg tåler de anbefalede cremer, er desværre ikke ensbetydende med at der ikke kan være en ingrediens i som din hud reagerer på, sådan er det desværre.

Den bedste skønhedspleje får du igennem kosten. Her kan jeg anbefale min e-bog "Mit antiinflammatoriske køkken” I denne bog har jeg samlet alle mine livretter iden for det antiinflammatoriske køkken. Det er blevet til mere end 100 hverdagsopskrifter på sunde drikke, morgenmad, kylling, fisk og vegetarretter, supper, samt opskrifter på brød, småretter og lidt sødt. Køb bogen på Saxo.com

Bedste hilsner fra Susy Grundahl
Helsevejleder og indehaver af netspiren.dk

Gulerodskage

29/11/17 10.59

Ingredienser:
Det våde:
6 store skrællede gulerødder
2 skrællede røde eller rød-grønne æbler (3, hvis de er små)
2 store modne bananer
2 spsk skyr
1 æg
2 æggehvider
1 håndfuld rosiner(eller 3 store hakkede dadler)

Det tørre:
100 g mandler
50 g kokosmel
50 g rismel (eller havregryn)
20 g psyllium-skaller HUSK
2 spsk kanel
½ tsk kardemomme
½ tsk nellike
½ tsk vaniljepulver (eller vaniljesukker)
1 knivspids salt

Topping:
2 spsk smeltet kokosolie
3 dl kokosmel
2 spsk blødt smør
1 knivspids salt
10 dadler
1 dl vand
Sådan gør du:
- Skær gulerødder, æbler og bananer i mindre stykker, og kom dem i en skål.
- Tilsæt skyr, rosiner (eller hakkede dadler) og æg, og blend hele molevitten med en stavblender.
- Bland alle de tørre ingredienser sammen i en anden skål.
- Hæld de tørre ingredienser i skålen med de våde lidt ad gangen, mens du blender videre med stavblenderen.
- Kom bagepapir i en springform, og hæld dejen over i formen.
- Bag kagen midt i ovnen i 35-40 minutter ved 160 grader.
- Lav toppingen imens: Blend dadler og vand, til det får konsistens som sirup, og rør resten af ingredienserne i.
- Tag kagen ud af ovnen, og lad den køle af på en rist eller lignende, så den ikke bliver våd i bunden.
- Slut af med at smøre toppingen på kagen.

TIP!
Du kan sagtens komme dejen i muffinforme. Så får du de skønneste gulerods-cupcakes. Flæk også f.eks. kagen på midten, og kom fyldet indeni, så du har en slags smør-krydderkage.
Spørgsmål: Hvorfor har du skrevet Glutenfri mad?Svar: Jeg har skrevet Glutenfri mad, fordi der er så megen ny viden og så mange nye forskningsresultater indenfor glutenområdet, at jeg bare måtte viderebringe disse væsentlige og nyttige informationer til mine læsere. Jeg har også generelt oplevet en stærkt stigende interesse for glutenfri levevis blandt danskerne. Samtidig med det, så har såvel Lone Bang som jeg, siden vi udgav Den glutenfri kogebog for tre år siden, udviklet en lang række nye og spændende glutenfri opskrifter. Disse mange nye opskrifter er sammen med et par af vores klassikere, masser af ny viden, tips og praktiske råd til en glutenfri levevis blevet til vores helt nye bog Glutenfri mad – suveræne opskrifter helt uden gluten.Spørgsmål: Hvorfor tror du at interessen for glutenfri levevis er stigende blandt danskerne?Svar: Jeg tror, at det skyldes, at stadigt flere danskere oplever, at mange af deres symptomer, eksempelvis fordøjelsesbesvær eller andet ubehag, mindskes, når de indtager mindre eller ingen gluten eller hvede i hverdagen. Flere erfarer således, at deres krop og fordøjelse reagerer negativt på gluten eller hvede, og de prioriterer derfor et liv med mindre eller helt uden disse råvarer. Ofte betyder et sådant valg også en mindskning af ubehagelige symptomer og en bedring af fordøjelsen. Forskningen underbygger de erfaringer, som mange har med gluten og hvede. Det og meget mere kan du læse om i Glutenfri mad.Spørgsmål: Er det forbundet med store afsavn at leve glutenfrit?Svar: Det behøver ikke at være hverken besværligt eller forbundet med store afsavn at leve uden gluten, når bare du ved hvordan. Det handler helt basalt om at udskifte glutenholdige fødevarer med glutenfri og have de rigtige råvarer i huset, når du laver mad. Denne viden findes sammen med en masse inspirerende og lækre opskrifter i vores nye bog Glutenfri mad. Du behøver heller ikke at undvære dine favoritspiser, selvom du vælger at leve glutenfrit. I Glutenfri mad finder du nemlig opskrifter på alt lige fra grove brød til fyldige salater, sprøde pizzaer saftige burgere, varme supper, søde kager og desserter.Når det er sagt, så kræver det glutenfri liv lidt mere forberedelse, særligt når der står fødselsdage og andre mærkedage på menuen. Derfor kan det anbefales, at du engang imellem bager lidt ekstra til fryseren, så du altid har lidt godt glutenfrit brød eller en lækker kage, som du kan tage med dig på farten.Glutenfri mad er skrevet for at gøre livet lettere for dig, der lever glutenfrit – men også til alle, der mærker at symptomer mindskes med mindre gluten i hverdagen og dermed har truffet beslutning om at påbegynde et glutenfrit liv.Rigtig god fornøjelse. Anette

Hamp Smoothie

29/11/17 10.56

Ingredienser:
1 ss Hampepulver
1 dl tofu
2 dl ananas
½ ts vanilje pulver
1 dl ananas juice
1 ss kokosolie
1 dl rismælk (evt.sojamælk)
Frisk mynte (4-5 blade)
Sådan gør du:
Blend i 20-30 sekunder.
Tilsæt væske efter behov.

Varen tilføjes til din kurv

Kunne ikke tilføje til kurven

Gå til bestilling

Opdaterer din indkøbskurv

cart-loader